Ovo je pet namirnica koje ne biste trebali prati prije korištenja
Ako imate običaj da sve što pripremate i kuhate prethodno perete, misleći da ćete da se oslobodite bakterija – razmislite još jednom.
Ove namirnice prije korištenja ne bi trebalo da dolaze u kontakt sa vodom.
Piletina
Obično prije kuhanja perete pileće meso? To je, prema pisanju portala Readers Digest, loša navika. Ne samo da ne spirate bakterije, već možete da izazovete dodatnu kontaminaciju mesa.
Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje
Pranje živog pilećeg mesa u sudoperi može da utiče na to da samo raširite potencijalne bakterije po čistim kuhinjskim elementima – kaže Erik Sejden, direktor servisa za hranu u jednoj bolnici u New Yorku. Jedini ispravan način je da dobro skuhate i termički obradite meso.
Crveno meso
Dodatna vlaga na bilo kom komadu crvenog mesa može da promijeni ukus. Slično kao i sa pilećim mesom, izbjegavajte pranje prije kuhanja, najbolje da komad prije pripreme stavite na komad ubrusa da “pokupi” višak vlage, kaže Sejden.
Oprana i spakovana salata
Ako birate upakovano povrće i na njemu piše da je spremno za korištenje, onda tako i postupajte u kuhinji. Uštedićete vrijeme, vodu, a nećete dodatnim pranjem ništa postići. Eksperti za pripremu hrane kažu da ćete miješanjem sa ostalim namirnicama koje perete samo dodatno ugroziti higijenu već čistog proizvoda.
Pečurke
Kao i meso i pečurke mijenjaju strukturu i ukus ako ih perete. Portal Bon Appetit navodi da su one same po sebi pune vode i nema potrebe da se dodatno peru. Kada ih kupite u marketu njihova površina je već čista.
"Pečurke ekstremno upijaju tečnost i kada ih potopite u vodu postaju gumenaste i promijene ukus", kaže Sejden.
Jaja
Neki ljudi peru jaja prije barenja. O njihovoj higijeni proizvođači vode računa i nema potrebe da ih perete, piše Krstarica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.