Bijeli, glatki i sjajni: Pomoću ovog sastojka možete ukloniti ogrebotine i mrlje s tanjira

0
Radiosarajevo.ba
Bijeli, glatki i sjajni: Pomoću ovog sastojka možete ukloniti ogrebotine i mrlje s tanjira
Pixabay / Ilustracija

Tanjiri su među najčešće korištenim posuđem u kuhinji. Mogu biti različitih boja, ali mnogi se odlučuju za najjednostavnije, bijele, koje se mogu koristiti tijekom cijele godine, neovisno o prigodi.

Međutim, tanjiri su podložni površinskim oštećenjima pa se s vremenom na njima pojavljuju crne linije i trajne mrlje, nastale uglavnom od viljuški, noževa i kašika, a one su daleko vidljivije na bijelim tanjirima.

Na društvenim se mrežama šire razni tutorijali i savjeti koji podrazumijevaju korištenje hemijskih sredstava, no za uklanjanje površinskih ogrebotina i mrlja postoji nekoliko rješenja koje već imate kući.

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Jedan od najučinkovitijih je pasta za zube. Proizvod koji se inače koristi za pranje i izbjeljivanje zuba pokazuje se od velike pomoći kod posuđa.

Dovoljno je imati pri ruci vlažnu, mekanu krpu na koju se istisne pasta za zube te se nanese direktno na željenu površinu, trljajući dok mrlje i vodikov peroksid.

Jednostavno stavite nekoliko kapi na upijajuću vatu i nježno istrljajte mrlje. Ipak, budite oprezni: kako ne biste uništili posuđe, preporučuje se koristiti male količine vodikovog peroksida.

Može se koristiti i pasta nastala miješanjem vode i sode bikarbone: jednostavno dodajte malo vode u zdjelu ili staklenku, a zatim postupno dodajte sodu bikarbonu, sve dok ne dobijete pastu koja je blago abrazivna.

Omjeri za pastu su 1 kašika vode i 2 kašike sode bikarbone. Dobivenu pastu nanesite na tanjir, a zatim kružnim pokretima dobro istrljajte vlažnom krpom. Kada mrlje konačno nestanu, posuđe se može oprati.

Treba znati da ovi "kućni trikovi" neće pomoći u uklanjanju dubinskih ogrebotina i velikih oštećenja na tanjirima, piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije