Ovo je najbolji sok i pekmez koji ćete ikad probati: Tajne jedne zaboravljene supernamirnice

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je najbolji sok i pekmez koji ćete ikad probati: Tajne jedne zaboravljene supernamirnice

Naši stari saglasni su u jednoj tvrdnji - ovo je najbolji sok i džem koji ćete ikad probati!

Crvenolisna šljiva - ili kako je zovu mirobalana, trešnjina šljiva, dženerika, džanarika, rezdelija ili zerdelija, amula, (lat. Prunus cerasifera), ponekad poznata i pod imenom okruglica ranka ili ringlo, okruglica, trnošljiva je stablo iz roda Prunus potporodice Prunoideae čiji plod predstavlja voće. Plodovi se jedu svježi, i od njih se pravi pekmez, sok i rakija.

Njihova široka rasprostranjenost u regiji, piše Krstarica, kao i sposobnost da rađa čak i u nepovoljnim uslovima, čine džanariku izuzetno vrijednom. 

Uživamo u sarajevskom ljetu: Ulice odišu životom, evo kako to izgleda

A, tek koliko je zdrava! Prepuna vitamina A, B i C, minerala poput fosfora i magnezijuma. Sadrži etarska ulja, pektin, celulozu i organske kiseline. Džanarike su zaista nešto poput superhrane i prava su zvijezda u kuhinji. Od njih se može napraviti gotovo sve – džemovi, sokovi, pa čak i rakija. Pekmezi od džanarike su veoma ukusni, a za one hrabrije, tu je i rakija koja nosi aromu divljeg voća, iako je možda zanemarena u našim krajevima.

Recept za džem

Kuha se tako što se na tri kilograma od koštica očišćenih džanarika doda 200 grama šećera i vanilin šećer. Smjesa se ostavi da prenoći i da se šećer otopi, pa se sutra kuha do željene gustine. Kao i svaki drugi džem, sipa se u sterilizovane tegle, dobro zatvori poklopcem i to je to.

Recept za sok

Od džanarika se može napraviti i sok. Malo duže traje postupak, ali se isplati. Na količinu od četiri kilograma očišćenih džanarika sipa se pet decilitara vode, dva limuntusa i prokuha. Smjesa se procijedi kroz cjediljku i u nju se doda pet litara vode, kilogram šećera i još jednom prokuha. Opet se procijedi i sipa u staklene flaše, koje se, baš kao i kad se kuha paradajz, zatrpaju u ćebad ili stare kapute, ostave da se ohlade i onda redaju u police. Kad se služi sok od džanarika, pola ide soka, a pola vode a kad je sve rashlađeno, prija još više.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak