Ovo su najnoviji proizvodi koji su zaštićeni u BiH: Donosimo recept za 'Hercegovački ćupter'

1
Radiosarajevo.ba
Ovo su najnoviji proizvodi koji su zaštićeni u BiH: Donosimo recept za 'Hercegovački ćupter'
Foto: Facebook / Hercegovački ćupter

Nakon okončanog postupka registracije u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode, četiri tradicionalna bosanskohercegovačka proizvoda upisana su u Registar oznaka podrijetla i oznaka zemljopisnog podrijetla u Bosni i Hercegovini, koji vodi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

"Hercegovački ćupter", "Semberski kupus" i "Fojnički krompir" registrirani su oznakom zemljopisnog podrijetla, dok je "Repovački sir" registriran oznakom podrijetla. Rješenja o registraciji ovih proizvoda objavljena su u "Službenom glasniku BiH", broj 58/24.

Hercegovački ćupter je trajni prehrambeni proizvod, odnosno tradicionalna hercegovačka slastica – slatkiš. Podsjeća na gumenu bombonu. Ćupter je prirodni proizvod bez dodatka aditiva, kemikalija i rafiniranog šećera. Proizvodi se kuhanjem crnog ili bijelog ili kombinacijom (Rose) oba vinska mošta autohtonih hercegovačkih sorti grožđa s brašnom ili grizom ili kombiniranjem brašna i griza nakon čega se suši tradicionalno na suncu, a u novije vrijeme primjenjuju se i druge metode sušenja. Prilikom proizvodnje moguće je dodati i neke začine ili orašaste plodove, ovisno o preferencijama proizvođača.

Mladi ribolovac ostvario ulov života u Neumu: Uhvatio tunu tešku 115 kg

Mladi ribolovac ostvario ulov života u Neumu: Uhvatio tunu tešku 115 kg

Semberski kupus dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Semberskim kupusom se mogu nazvati sorta „Bijeljinski kupus“ i hibridi koji imaju slične osobine pri uzgoju u skladu sa specifikacijom proizvoda. Neki od ovih hibrida su Bravo F1, Gintamo F1, Green Globe F1, Capture F1, Marloo F1. Semberski kupus može se stavljati na tržište kao svjež i prirodno fermentiran (kiseo) i mora imati, za sve sorte, karakteristike opisane u ovoj specifikaciji.

Fojnički krompir su krtole krompira (lat. Solanum tuberosum L) namijenjene za ishranu ljudi, proizvedene na poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi unutar administrativnih granica općine Fojnica. U botaničkom smislu predstavljaju zadebljali vrh podzemnog stabla (stolona) koji sadrži minimalno 19 % suhe materije. Minimalni promjer krtola koje se stavljaju na tržište iznosi 35 mm.

Historijski dan za sarajevski ćevap: Junak svakog roštilja u BiH od danas zakonom zaštićen

Historijski dan za sarajevski ćevap: Junak svakog roštilja u BiH od danas zakonom zaštićen

Repovački sir je bijeli salamurni, punomasni sir koji se proizvodi od punomasnog ovčijeg mlijeka ili mješavine ovčijeg i kravljeg mlijeka gdje udio kravljeg mlijeka ne smije prelaziti 20%. Sir se prodaje nakon dva mjeseca zrenja. Kao dodaci u proizvodnji sira koriste se animalno sirilo za koagulaciju mlijeka i kuhinjska sol. Mlijeko ne smije biti standardizirano na sadržaj masti i termički obrađeno.

Iz Agencije podsjećaju kako je uključujući ova četiri proizvoda, ukupno 12 proizvoda u Bosni i Hercegovini trenutačno registrirano oznakom podrijetla, oznakom zemljopisnog podrijetla i oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Prehrambeni proizvodi koji su registrirani jednom od navedenih oznaka na tržištu spadaju u proizvode više cjenovne kategorije, a registrirane oznake daju dodatnu vrijednost i prepoznatljivost zemljopisnom području iz kojeg potječu.

Sarajevski ćevap zaštićen kao autohtoni bh. brend: "Želimo s ponosom čuvati ono što je naše"

Sarajevski ćevap zaštićen kao autohtoni bh. brend: "Želimo s ponosom čuvati ono što je naše"

Registrirana oznaka zaštićena je od bilo kakve izravne ili neizravne komercijalne uporabe za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom, dodaju iz Agencije.

Otkrivamo vam recept za "Hercegovački ćupter"

  • 5 l soka od grožđa (bijelog vina) staviti kuhati dok ne prokuha te skoloniti pjenu.
  • 1 l hladnog soka od grožđa pomiješati sa 1 kg brašna (može se koristiti i griz) i 10 dkg šećera. Ovo dodati u 5 l kuhanog mošta i mješati dok se ne zgusne.
  • Razliti u plastične tanjire (ili posudu po želji) i staviti na sušenje nekoliko dana, okrećući ga svaki dan.
  • Kad su ćupteri gotovi posuti i ih šećerom u prahu.

Ukusan ćupter možete napraviti i od dunja!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije