S bh. tržišta povučen proizvod iz Kine: Upozorenje stiglo iz Italije, sadrže opasnu materiju

0
Radiosarajevo.ba
S bh. tržišta povučen proizvod iz Kine: Upozorenje stiglo iz Italije, sadrže opasnu materiju
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Kupovina / Namirnice (Nije prikazan događaj iz teksta)

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene crne okrugle zdjele proizvedene u Kini u kojima je utvrđena prisutnost melamina.

Obavijest o nesukladnosti dostavila je Italija, saopćila je Agencija za sigurnost hrane BiH na svojim internetskim stranicama.

Podaci o proizvodu:

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

  • Naziv proizvoda kao na oznaci: 'Ciotolina tonda melamina nera diametro cm 7×3,5'
    Kategorija proizvoda: Materijali u kontaktu s hranom
    Ostale oznake: Art. T8164Z, Lotto No: 01/22
    Proizvođač/izvoznik: Zicco Tableware Co. Ltd., No 32, Hongling 1 Road Guanyao Shishan Town, Nanhai Foshan City, Provincija Guangdong, Kina
    Rizik: Ozbiljan
    Opasnost: migracija melamina

Ovaj proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o plastičnim materijalima i predmetima namijenjenim za kontakt s hranom i Pravilnika o materijalima i predmetima namijenjenim za kontakt s hranom.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu s važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Zdjele
Foto: Agencija za sigurnost hrane: Zdjele

Velika koncentracija melamina u hrani za bebe 2008. godine izazvala je skandal u Kini i odjeknula širom svIJeta, kada je od njega umrlo šest, a teško oboljelo od oštećenja bubrega na hiljade odojčadi.

Melaminsko posuđe ima svojstva: sadrži formaldehidne smole, koje su mutageni otrov koji izaziva alergije. Ove smole neprestano prodiru iz melaminskih posuda u hranu, a kao rezultat toga, koncentracija formaldehida u hrani postaje desetine, ponekad i stotine puta veća od dopuštenih normi.

Osim formaldehidnih smola, iz melamina se oslobađaju i teški metali - olovo, kadmijum, mangan, ovisno o boji koja se koristi. Melamin je po svom štetnom djelovanju sličan namještaju od iverice, koji ispušta formaldehid u zrak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije