Ove namirnice nikako ne bismo smjeli jesti na prazan želudac
Određenu hranu nikako ne smijemo jesti prazan želudac jer nam može izazvati brojne tegobe u organizmu tokom dana.
Doručak je najvažniji obrok u danu jer nam daje energiju koja nam je važna za cijeli dan i ne preporučuje ga se preskakati.
Također je ključno što unosimo u svoje tijelo na prazan želudac jer nam brojne namirnice mogu izazvati mučninu, kiselinu i nadutost te uzrokoju umor i tromost.
I Dodik jadikuje nakon odluke OHR-a: "Schmidt je odlučio da ljude u BiH vrati na granu"
Šta ne bismo smjeli jesti na prazan želudac?
Jogurt
Mnogima je teško zamisliti doručak bez omiljenog mliječnog napitka. No jogurt sadrži zdrave mliječne bakterije koje ne stižu do crijeva kada se pije na prazan želudac, piše Story.hr.
Savjet je da se prije konzumacije jogurta obavezno nešto pojede.
Banane
Voće je dobar izbor namirnice na prazan želudac, ali ne i banana, koja može dovesti do naglog porasta šećera u krvi, a potom i do njegovog brzog pada.
Neke osobe će zato imati napade gladi kasnije u toku dana.
Citrusni plodovi
Limun, naranče, grejp i mandarine su puni vitamina C.
Znate li pravilno skuhati palentu? Evo kako dobiti puru bez grudica
Međutim, kiselina koju sadrže može napasti sluznicu i uzrokovati bolove u ustima i grlu.
Od svih citrusa jedino se preporučuje limun razblažen s vodom.
Hladni gazirani sokovi
Ako se konzumiraju na prazan želudac, hladna gazirana pića mogu izazvati oštećenje sluznice membrane i smanjiti dotok krvi u želudac.
Posljedica toga je usporena probava i tegobe u predjelu trbuha.
Tijesto s kvascem
Kvasac, posebno ako se konzumira ujutro, može iritirati želudac te uzrokuje jaku nadutost i probavne smetnje.
Dakle, ujutro izbegavajte peciva i lisnato tijesto.
Palačinke
Šećer koji se dodaje većini prerađenih namirnica i drugi zaslađivači imaju isti efekat na jetru kao i konzumacija velike količine alkoholnih pića.
Šećer iz voća je prihvatljiv jer sadrži biljna vlakna, ali velike količina fruktoze može preopteretiti jetru.
Palačinke sa slatkim sirupom ili krafne nisu dobar način da počnemo dan.
Sirovo povrće - posebno rajčica i krastavac
Rajčica je odličan izvor vitamina C, ali sadrži i visok nivo taninske kiseline koja povećava kiselost u želucu i može dovesti do pojave čira.
Okus djetinjstva: Sedam specijaliteta Jugoslavije za koje danas rijetko ko zna
Gastritis i nadutost su jaki nakon konzumiranja krastavaca na prazan želudac.
Sirovo povrće obiluje vitaminima i mineralima, ali nikako se ne preporučuje za doručak.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.