Ovakvu tortu još niste probali: Pravi se sa grčkim jogurtom i samo tri sastojka
Kolač i poslastice od nekoliko sastojaka odličan su izbor deserta kada nemate puno vremena provoditi u kuhinji.
Odlična su ideja i kad pripremate bogatiji jelovnik, a ipak želite zanimljiv i ukusan desert.
Jogurt kolači su jako popularni u posljednjim godinama, lagani su i prozračni, a od grčkog jogurta i nekoliko kašika kukuruznog škroba te četvero jaja, možete napraviti nevjerovatnu tortu.
Prizori kakvi se ne pamte: Srbija je danas na nogama, pogledajte kako izgleda centar Beograda
Sastojci
- 190 g grčkog jogurta
- 4 jaja
- 5 kašika kukuruznog škroba
- med, voće, ribana čokolada po želji
Priprema
Umutite jaja i dodajte grčki jogurt te promiješajte. Kada smjesa postane svilenkasto glatka, prosijte kukuruzni škrob i umutite dok tijesto ne postane glatko.
Zagrijte rernu na 180 °C. Okrugli kalup poprskajte uljem, a zatim ga obložite papirom za pečenje.
Prebacite tijesto u pripremljen kalup i pecite sat vremena ili dok se vrh se ne napuše i ne porumeni. Izvadite iz pećnice i vrh će se napuhnuti za minutu.
Pustite da se ohladi 30 minuta, a zatim tortu prebacite u frižider. Nemojte je vaditi iz kalupa tokom ovog procesa. Ostavite u frižideru najmanje dva sata da se stegne. Izvadite tortu iz frižidera 15 minuta prije posluživanja. Pospite bobičastim voćem, medom, šećerom u prahu, ribanom čokoladom ili voćnim kompotom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.