Ovaj pripravak sa šljivama će vam poboljšati život: Brz i jednostavan za napraviti

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj pripravak sa šljivama će vam poboljšati život: Brz i jednostavan za napraviti

Šljiva raste kao srednje veliko drvo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same.

Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili trogodišnjim granama. Vrijeme cvjetanja je u aprilu, prije listanja, a plodovi sazrijevaju u augustu, septembru i oktobru, ovisno o sorti. Ne zahtijevaju redovito i obilno orezivanje. Šljive su bogate vitaminima A i C. Spadaju u niskokalorično voće tako da se preporučuju u ishrani.

Osim svježih šljiva, suhe šljive su dobar također izvor i nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana. Nerastvorljiva vlakna pomažu u održavanju redovnog pražnjenja crijeva, dok rastvorljiva vlakna pomažu da umjereno varenje i apsorbira hranjive tvari iz hrane. Suhe šljive također sadrže sorbitol i hlorogensku kiselinu, što može ubrzati rad metabolizma. Konzumiranje šljiva može vam pomoći da održimo zdravlje gastrointestinalnog trakta.

Tragedija u Olimpijskom selu: Trener preminuo od srčanog udara

Prema kliničkim istraživanjima, antioksidansi i antiinflamatorna svojstva suhih šljiva mogu pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju. Veće količine vitamina K u suhim šljivama također pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.

Kako biste napravili ovaj obrok od suhih šljiva za kojega mnogi tvrde da je napravio čudesne promjene u njihovom organizmu poslužite se sa sljedeći receptom:

Novo istraživanje: Konzumacija pet do šest suhih šljiva dnevno može utjecati na vaše zdravlje

Šest suhih šljiva svaku večer prelijte sa 100 ml prokuhane vode, poklopite i ostavite deset minuta da odstoje.

Za to vrijeme u manju posudu dodajte dvije kašike zobenih pahuljica, kašiku mljevenog lanenog sjemena i isto toliko kakaa. Prelijte s 300 ml kefira i dobro izmiješajte. Šljive sitno isjeckajte i dodajte u prethodnu smjesu, a potom sve stavite u frižider preko noći i ujutro konzumirajte na prazan želudac.

Mjesec dana nakon konzumiranja ovog pripravka primijetit ćete gubitak kilograma, vjerovatno ćete uočiti kako vam je ten ljepši, a kosa i nokti jači, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak