Ovaj način spremanja Oslića je nevjerovatan: Odvest će vas na more prije odmora
Za ovaj recept, oslić u pivskom tijestu, možeš odabrati bijelu ribu koju volite, ne mora to biti oslić. Koju god vrstu ribe da odaberete, važno je da bude svježa.
Važno je pritom vidjeti bistre i pune oči, da su otvori kod škrga svijetloružičasti sa specifičnim mirisom na more, ljuske su priljubljene i ne otpadaju, koža je čvrsta i elastična. Prije nego započnete s pripremom ovog jednostavnog jela, ribu je potrebno dobro očistiti i filetirati.
Kako napraviti smjesu za pohovanje? Napravi smjesu kakva se priprema za palačinke (brašno, jaje, sol i šećer), ali umjesto mlijeka koristite svijetlo pivo. Smjesa mora biti malo gušća od one za palačinke kako bi se dobro prilijepila za ribu.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
SASTOJCI:
- brašno 250 g
- pivo 200 ml
- jaje 2 kom
- bjelanjak 2 kom
- oslić - fileti 800 g
- sok od limuna
- crni papar
- sol
- suncokretovo ulje
POSTUPAK:
Brašno, jaja, sol i pivo izmiješajte u glatko tijesto. Zdjelu pokrijte i ostavite tijesto 15 do 20 minuta da miruje. Zatim ga ponovno izmiješajte i dodajte snijeg od dobro ohlađenih bjelanjaka koji nisu prečvrsto istučeni. Kuhačom ga umiješaj u tijesto. Ribu očistite, posušite maramicom, posolite i pokapajte limunovim sokom.
Na tavu stavite ulje za prženje i pustite da se zagrije. Svaki komad ribe umočite u smjesu za pohovanje i stavite na tavu. Smanjite vatru. Pržite svaku stranu oko 3 minute. Izvadite ih na salvete kako bi se upio višak ulja. Servirajte uz prilog po želji. Obično su to prženi krompirići i tartar umak, ali odlično funkcionira i krompir salata. Nije loše ni s blitvom s krompirom, za dašak Mediterana, piše 24Sata.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.