Ovaj način spremanja Oslića je nevjerovatan: Odvest će vas na more prije odmora

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj način spremanja Oslića je nevjerovatan: Odvest će vas na more prije odmora

Za ovaj recept, oslić u pivskom tijestu, možeš odabrati bijelu ribu koju volite, ne mora to biti oslić. Koju god vrstu ribe da odaberete, važno je da bude svježa.

Važno je pritom vidjeti bistre i pune oči, da su otvori kod škrga svijetloružičasti sa specifičnim mirisom na more, ljuske su priljubljene i ne otpadaju, koža je čvrsta i elastična. Prije nego započnete s pripremom ovog jednostavnog jela, ribu je potrebno dobro očistiti i filetirati

Kako napraviti smjesu za pohovanje? Napravi smjesu kakva se priprema za palačinke (brašno, jaje, sol i šećer), ali umjesto mlijeka koristite svijetlo pivo. Smjesa mora biti malo gušća od one za palačinke kako bi se dobro prilijepila za ribu.

Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru

SASTOJCI:

  • brašno 250 g
  • pivo 200 ml
  • jaje 2 kom
  • bjelanjak 2 kom
  • oslić - fileti 800 g
  • sok od limuna
  • crni papar
  • sol
  • suncokretovo ulje

POSTUPAK:

Brašno, jaja, sol i pivo izmiješajte u glatko tijesto. Zdjelu pokrijte i ostavite tijesto 15 do 20 minuta da miruje. Zatim ga ponovno izmiješajte i dodajte snijeg od dobro ohlađenih bjelanjaka koji nisu prečvrsto istučeni. Kuhačom ga umiješaj u tijesto. Ribu očistite, posušite maramicom, posolite i pokapajte limunovim sokom.

Na tavu stavite ulje za prženje i pustite da se zagrije. Svaki komad ribe umočite u smjesu za pohovanje i stavite na tavu. Smanjite vatru. Pržite svaku stranu oko 3 minute. Izvadite ih na salvete kako bi se upio višak ulja. Servirajte uz prilog po želji. Obično su to prženi krompirići i tartar umak, ali odlično funkcionira i krompir salata. Nije loše ni s blitvom s krompirom, za dašak Mediterana, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak