Ovaj mineral je ključan za imunitet u zimskim mjesecima: Evo u kojim namirnicama ćete ga pronaći
Sezona viroza, prehlada, gripa, ali i Covid-19, tek se zahuktava, pa bi bilo dobro pripaziti i na unos cinka, moćnog minerala od ključne važnosti i za imunitet.
Cink je esencijalni mineral iznimno bitan za jačanje imunološke funkcije i zacjeljivanje, a možemo ga unijeti uz pomoć namirnica koje ga sadržavaju. S obzirom da je nam tek predstoji sezona jesensko-zimskih boleština, jedan od najlakših načina da ojačate svoj imunološki sistem je unos dovoljne količine cinka.
Američka dijetetičarka Amy Goodson ističe da je cink iznimno važan za cjelokupno zdravlje. 'To je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u raznim tjelesnim funkcijama, uključujući imunološki odgovor, zacjeljivanje rana, sintezu DNK i diobu stanica. Posebno je važno za imunološku funkciju, jer pomaže aktivirati T limfocite, također poznate kao T stanice, koje su kritične u obrani tijela od patogena', kaže stručnjakinja, piše HuffPost.
Heroji.ba: Online mapa i registar šehida i poginulih branitelja dostupni javnosti
Nadalje, stručnjaci ističu i da cink ima veliki utjecaj na hormonalnu ravnotežu, uključujući sintezu hormona štitnjače i reproduktivno zdravlje.
Čak i ako se razbolite, cink vam pomaže da brže ozdravite. Istraživanja pokazuju da cink može ometati proces koji omogućuje nakupljanje sluzi, bakterija i virusa u gornjim dišnim putovima, tako da ovaj mineral može značajno skratiti trajanje infekcije.
Unosite li i vi dovoljno cinka?
Preporučeni dnevni unos cinka u prehrani je 8 miligrama dnevno za žene i 11 miligrama dnevno za muškarce. Trudnice trebaju nešto više cinka (11 miligrama dnevno), a najviše majke koje doje - 12 miligrama dnevno.
Ako redovito jedete hranu bogatu cinkom, prilično je lako unositi dovoljno svaki dan. Na primjer, 85 grama nemasne govedine ima 5 miligrama cinka, što je više od 50 posto onoga što je potrebno ženi i gotovo 50 posto onoga što je potrebno muškarcu svaki dan.
Srećom, namirnice koje sadrže cink ne samo da je lako dostupne, već su i prilično dobrog okusa.
Čak trećina ljudi pati zbog nedostatka željeza: Ovo su namirnice kojima možete riješiti taj problem
Dakle, ako volite plodove mora, odnosno školjke, sada itekako imate izgovor za gastro užitak. Kamenice su najbolji način da unesete preporučenu količinu cinka dnevno.
Zapravo, postoji više od 11 miligrama cinka u samo 28 grama svježih kamenica. Značajnih količina cinka ima i u drugim namirnicamna životinjskog podrijetla poput mesa, ribe i plodova mora, kao i nešto u jajima i mliječnim proizvodima.
Registrirana dijetetičarka, nutricionistica Sharon Palmer za vegetarijance ili vegane predlaže niz ukusnih namirnica. 'Grah, orašasti plodovi, sjemenke, žitarice i neke obogaćene žitarice također sadrže značajne razine cinka, iako ih tijelo može nešto manje apsorbirati od onih u životinjskim izvorima', rekla je.
Za Palmer mahunarke, jestive sjemenke iz obitelji mahunarki koja uključuje slanutak, leću i grah, omiljena su jela i na njezinom stolu. 'Jedem mahunarke gotovo svaki dan. Također konzumiram nekoliko dnevnih porcija cjelovitih žitarica, poput zobi, kruha od cjelovitih žitarica i riže, te porciju orašastih plodova ili sjemenki', rekla je.
Porcija slanutka od oko 100 grama sadrži 1,5 miligrama cinka, porcija leće ima 3,7 miligrama, a većina graha sadrži malo više od 1 miligrama cinka po porciji. Porcija zobi ima oko 4 miligrama cinka, kriška kruha od cjelovitog zrna pšenice ima oko 0,54 miligrama, a porcija smeđe riže ima 0,9 miligrama. Orašasti plodovi i sjemenke mogu sadržavati od 1 do 3 miligrama cinka na oko 28 grama, oko 28 grama pečenih sjemenki bundeve sadrži 2,2 miligrama cinka dok škampi imaju 1,64 miligrama cinka u porciji.
Šta ako unesemo previše cinka?
Više ne znači nužno i bolje, a trebali biste ograničiti unos na najviše 40 miligrama cinka dnevno za odrasle. Ali sve dok cink dobivate kroz hranu, a ne kroz suplemente, trebali biste biti OK. 'Teško je unijeti previše cinka samo iz hrane, osim ako ne jedete puno kamenica svaki dan', rekla je R. Russell.
Ako uzimate suplemente budite svjesni mogućih reakcija. Pretjerani unos cinka može uzrokovati mučninu, povraćanje, gubitak apetita, grčeve u želucu, proljev i glavobolju. Hronični visok unos cinka također može dovesti do nedostatka bakra, oslabljene imunološke funkcije i poremećaja apsorpcije željeza
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.