Otkrijte zdrave i ukusne načine pripreme ove malo poznate žitarice: Dodajte u svoju prehranu
Sirak tek treba dobiti svojih pet minuta slave, jer još uvijek malo ko za njega zna. Može se jesti kao slani prilog ili slatka kaša, a u njemu nema glutena.
Postoji tridesetak vrsta biljke sirak koja se smatra petom najzastupljenijom žitaricom u svijetu. Ima vrlo blag orašast okus, bez glutena je, a kuha se u cjelovitom obliku, kao slatka kaša ili slani prilog umjesto riže ili kvinoje.
Ako planirate kuhati sirak, namočite zrna večer prije kako bi se omekšala, a vi si skratili vrijeme kuhanja.
Lijepe vijesti iz Bosne i Hercegovine: Voljom i empatijom prema životinjama spašena roda
Sirak pomiješajte s vodom u omjeru 1:3 i kuhajte 45 minuta. Možete ga i dodati na tavu na zagrijano ulje, sirak će početi pucati poput kokica.
100 grama sirka ima 315 kalorija, a odličan je izvor vlakana, antioksidansa i pun je minerala poput magnezija, kalija, fosfora, željeza i cinka. Bogat je i vitaminom B kompleks, piše 24Sata.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.