Oprezno s konzumiranjem ovih namirnica: Mogu biti opasne, čak i smrtonosne

0
Radiosarajevo.ba
Oprezno s konzumiranjem ovih namirnica: Mogu biti opasne, čak i smrtonosne

Hrana je bitan dio našeg svakodnevnog života i može imati veliki utjecaj na zdravlje.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), jedna osoba od deset svake godine oboli zbog konzumiranja kontaminirane hrane. To znači da postoje namirnice koje, ukoliko se ne pripreme ili čuvaju pravilno, mogu da budu ekstremno štetne, pa čak i opasne po život. Ovdje su neke od njih i savjeti kako ih sigurno konzumirati.

Nepasterizirano mlijeko

Sirovo mlijeko može sadržavati bakterije kao što su Escherichia coli, Listeria monocytogenes i Salmonella, koje su posebno opasne trudnicama, djeci, starijim osobama i ljudima sa oslabljenim imunitetom.

Lino i dm udružuju snage za podršku Roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli

U cilju smanjenja rizika uvijek birajte mlijeko označeno da je pasterizirano. Ako koristite sirovo mlijeko, potrebno ga je termički obraditi (prokuhati) prije konzumacije I pohranjivati u frižider (<4°C) i ostavljati što kraće vrijeme na sobnoj temperaturi.

Zelena salata

Salata može biti kontaminirana bakterijama poput E. coli ako je uzgojena u nečistom tlu, zaljevana kontaminiranom vodom ili rukovana bez pranja ruku.

U cilju smanjenja rizika uvijek operite listove salate pod tekućom vodom prije posluživanja. Uklonite vanjske listove koji su oštećeni ili prljavi. Čuvajte salatu u frižideru na odgovarajućoj temperaturi, najbolje u perforiranim vrećicama da ima cirkulaciju zraka.

Jaja

Jaja mogu prenijeti Salmonellu, posebno ako se jedu sirova jaja (npr. u kolačima, majonezi, domaćem tiramisu) ili ako se ne peku dovoljno dugo

U cilju smanjenja rizika koristite pasterizirana jaja kad god je potrebno pripremiti jela sa sirovim žumanjcima bjelanjcima. Pržite, pecite ili kuhajte jaja dok žumanjak i bjelanjak ne budu potpuno čvrsti, posebno za rizične grupe (trudnice, djeca, starije osobe). Čuvajte jaja u frižideru, najbolje u originalnoj ambalaži i ne držite ih dugo izvan frižidera.

Zeleni krompir

Šta se dešava kada je krompir izložen svjetlu, razvija zeleni pigment - klorofil. Zajedno sa njim može nastati solanin, otrovna supstanca koja u većim količinama može izazvati simptome kao što su mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, pa čak i ozbiljnija stanja.

U cilju smanjenja rizika čuvajte krompir na tamnom, hladnom mjestu, ne izloženom direktnoj svjetlosti. Prije kuhanja ili pečenja uklonite zelene dijelove i klice. Ako je krompir jako zeleni ili gorkog okusa bolje ga ne jesti.

Gorki bademi

Gorki bademi sadrže amygdalin koji se u tijelu može razložiti u cijanid, vrlo otrovnu supstancu. Čak nekoliko komadića gorkih badema može izazvati neugodne simptome za djecu i osjetljive osobe rizik je veći.

Među bademima postoje dvije vrste: slatki i gorki. Većina badema koje nalazimo u supermarketima su slatki, ali ako koristite bademe izravno iz prirode ili od lokalnih proizvođača, provjerite vrstu. Gorki bademi se u nekim receptima koriste nakon kuhanja ili profesionalne obrade koja smanjuje rizik od toksina. Izbjegavajte sirove gorke bademe — naročito ako ih djeca jedu.

Važno je uvijek pročitati oznake na proizvodima kako biste provjerili da li su pasterizirani i koji su uslovi čuvanja i pripreme. Proizvode, posebno svježe povrće i voće, treba redovno prati prije konzumacije. Higijena u kuhinji igra ključnu ulogu, pa je neophodno prati ruke, posuđe i površine, kao i odvajati sirovo meso od svježeg voća i povrća. Poseban oprez potreban je osobama sa oslabljenim imunitetom, trudnicama, djeci i starijim osobama, jer su oni osjetljiviji na moguće posljedice konzumiranja rizičnih namirnica, piše MSN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak