Opasnosti za zdravlje koje šećer predstavlja: Ovo su benefiti koje imate ako ga manje konzumirate

1
Radiosarajevo.ba
Opasnosti za zdravlje koje šećer predstavlja: Ovo su benefiti koje imate ako ga manje konzumirate

Stručnjaci se slažu kako je upravo šećer sastojak kojega bismo trebali svesti na minimum. Naravno, najbolje je potpuno ga izbaciti iz prehrane, ali i minimaliziranje njegova unosa može pružiti različite benefite za naše zdravlje.

1. Kontrola tjelesne težine

Smanjenje unosa šećera može pomoći u gubitku viška kilograma ili održavanju zdrave tjelesne težine. Šećer je visokokaloričan, a često se nalazi u hrani s niskom nutritivnom vrijednošću, što može dovesti do prejedanja.

2. Bolja regulacija šećera u krvi

Izbacivanje šećera može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi, što je posebno korisno za osobe s dijabetesom ili preddijabetesom. Nagli skokovi i padovi šećera u krvi mogu dovesti do osjećaja gladi i umora.

Je li ljetovanje u Hrvatskoj postalo preskupo? Ovi su turisti pronašli alternativu na novoj lokaciji

3. Poboljšanje zdravlja srca

Smanjenje unosa šećera može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Prekomjerna konzumacija šećera povezana je s povećanim rizikom od visokog krvnog tlaka, upala i raznih srčanih problema.

4. Smanjenje rizika od karijesa

Šećer je glavni uzročnik karijesa jer bakterije u ustima koriste šećer za proizvodnju kiselina koje oštećuju zubnu caklinu.

5. Poboljšanje raspoloženja i energije

Prekomjeran unos šećera može dovesti do brze promjene razine energije i raspoloženja. Izbacivanje šećera doprinosi održavanju stabilnije razine energije tijekom dana, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak