Odmorite vaš organizam: Ovih pet namirnica su lako provarljive i pomoći će kada se osjećate loše
Najlakša hrana za probavu obično je niska u dijetalnim vlaknima i mastima. Također, ima blaži ukus, što znači da obično ne sadrži kiselost i začinjenost. Hrana koja je mekana ili laka za žvakanje i gutanje također je probavljivija od suve, žilave ili tvrde hrane.
Hrana koja se lako probavlja daje vašem probavnom sistemu malo odmora. Na kraju krajeva, probava zahtijeva energiju. Ovo uključuje mehaničku energiju, poput žvakanja koje se odvija u ustima, kao i hemijsku energiju, kao što je rad kiseline u stomaku i probavnih enzima u tankom crijevu.
Odabir lako probavljivih namirnica kada se osjećate loše, ili doživljavate probavne smetnje poput proljeva može pomoći vašem probavnom traktu da se odmori. To u osnovi čini da vaše tijelo radi malo manje naporno kako bi probavni procesi funkcionisali.
Meteorolozi u BiH se hitno oglasili i objavili narandžasto upozorenje: "Budite spremni!"
Evo pet grupa lako probavljivih namirnica koje treba naglasiti kada se osjećate loše ili imate probavne probleme:
Proizvodi od bijelog brašna
Većini ljudi bi koristilo povećanje unosa vlakana, ali ako se borite s probavnim smetnjama, privremeno biranje namirnica s nižim vlaknima može biti preporučljivo.
Vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati koji prolaze kroz probavni sistem bez razlaganja.
Hrana bogata vlaknima, poput cjelovitih žitarica, može povećati količinu nesvarenih namirnica u probavnom sistemu i ubrzati crijevnu pokretljivost, čineći ih štetnijim nego korisnim ako doživljavate simptome poput nadutosti i proljeva.
Proizvodi od rafiniranih žitarica, poput bijele riže, bijelog hljeba i bijelih tjestenina, imaju uklonjene komponente vlakana. Privremeno biranje ovih namirnica s nižim vlaknima može dati crijevima odmor kada se suočavate s probavnim neugodnostima.
Oljušteno, konzervirano ili pirjano voće
Neko svježe voće je posebno bogato vlaknima i stoga je teže za probaviti. Većina dijetalnih vlakana u voću nalazi se u njihovim korama i sjemenkama. Na primjer, maline su jedno od voća s najviše vlakana zbog svojih velikih sjemenki.
Može biti korisno da izaberete voće s manjim sadržajem vlakana, poput zrelih banana ili dinje. Uklanjanje kore s voća poput jabuka i krušaka također se preporučuje kada aktivno patite od probavnih problema.
Mekano voće poput pirjanih šljiva ili konzerviranih breskvi su takođe dobri izbori. Ako kupujete konzervirsano voće, potražite proizvode pakirane u vodi umjesto u sirupu kako bi smanjili sadržaj dodanog šećera.
Pažljivo kuhano povrće
Baš kao i svježe voće, sirovo povrće je teže probaviti u poređenju s kuhanim povrćem. Kada se povrće kuha, njihove biljne stanične stijenke postaju mekše, a njihovi sastojci (poput škroba) postaju dostupniji probavnim enzimima u tijelu. Kao rezultat toga, nježniji su za probavni sistem.
Lako probavljivo povrće uključuje pažljivo kuhane:
– Tikvice i bundeve (s uklonjenim sjemenkama)
– Špinat
– Krompir (s uklonjenom korom)
– Zelene mahune
– Cveklu
– Šargarepu
Mekani proteini
Iako životinjski proteini ne sadrže vlakna, mogu biti teški za probavu ako su žilavi, teški za žvakanje ili bogati mastima.
Birajte mekane, lako žvakane proteine koji sadrže niske ili umjerene količine dijetalnih masti. Primjeri uključuju: kajganu i nemasno mljeveno meso, savjetuje magazin Ljepota i zdravlje.
Proteini biljnog porijekla, poput glatkih kvasaca i mekane kajgane tofua, također su hranjivi izbori koji su obično dobro podnošeni.
Šta je s mlijekom?
Kada je u pitanju mlijeko i probava, odgovor je: zavisi. Ako patite od čak blage intolerancije na laktozu, konzumiranje mliječnih proizvoda može pogoršati vaše probavne nelagodnosti.
Međutim, neki ljudi mogu imati koristi od probiotika koji se nalaze u fermentiranim mliječnim proizvodima poput jogurta ili kefira. Osim toga, ovi visoko-proteinski sastojci su mekani i laki za gutanje.
Ako podnosite mlijeko, izaberite niskomasne mliječne proizvode kada je probava ugrožena. Niskomasni mliječni proizvodi obično su lakši za probavu u poređenju s punomasnim mliječnim proizvodima.
Smoothie-i i pirei
Način pripreme hrane može uticati na njenu probavljivost. Iako strategije modifikacije teksture poput blendanja ne mijenjaju sadržaj vlakana u biljnim namirnicama, mogu pomoći u smanjenju veličine vlaknastih čestica u biljnoj hrani, što može učiniti hranu blažom za probavni sistem.
Usitnjavanje sjemenki bobica u blenderu neće smanjiti njihov sadržaj vlakana, ali može pomoći u pokretanju mehaničkog probavnog procesa koji obično počinje u ustima.
Koje su najteže probavljive hrane?
Hrana koja je teška za probaviti može zavisiti od osnovnog uzroka simptoma. Na primjer, čaj od mente može biti problematičan za ljude koji se bore s GERD-om, ali koristan za ljude s blagim stomačnim smetnjama ili mučninom.
Nisu sve namirnice navedene u nastavku koje će pogoršati simptome. Hrana koju možete i ne možete podnijeti je individualna.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.