Obavezno provjerite: Pet namirnica koje ne biste smjeli koristiti nakon isteka roka trajanja

0
Radiosarajevo.ba
Obavezno provjerite: Pet namirnica koje ne biste smjeli koristiti nakon isteka roka trajanja

Često se nađemo u situaciji da nam hrana ostane neiskorištena jer smo zabrinuti zbog isteka roka trajanja. No, trebamo shvatiti razliku između različitih oznaka na pakiranju hrane.

Rok upotrebe označava datum do kojeg je proizvod na vrhuncu kvalitete, dok najbolje iskoristiti do označava datum do kojeg je okus i miris hrane najbolji.

Pakirano na datum označava dan i datum kada je proizvod zapakiran, dok datum isteka roka trajanja označava datum kada proizvod prestaje biti siguran za konzumaciju.

Nesreća na putu u BiH: Vozila smrskana, saobraćaj obustavljen, hitne službe na terenu

Iako su proizvođači u Europi obavezni označiti bar neki od ovih datuma na proizvodima, mnogi i dalje više vjeruju svom njuhu nego otisnutim datumima. Međutim, to može biti opasno jer naš njuh nije uvijek pouzdan.

Neki proizvodi posebno su osjetljivi na kvarenje nakon isteka roka trajanja. Na primjer, umaci i namazi u teglama mogu se brzo pokvariti nakon otvaranja, zbog čega je važno poštivati datume na njihovim pakiranjima.

Hladno prešani sokovi, iako se često smatraju zdravima, također su skloni kvarenju i trebaju se konzumirati u što kraćem roku nakon kupnje.

Znate li da neki dijelovi voćke koje odbacimo su zapravo jako hranjivi? Evo koji

Delikatesno meso i naresci također su osjetljivi na kvarenje i trebaju se konzumirati unutar nekoliko dana nakon kupnje.

Zeleno lisnato povrće i bobičasto voće može se čuvati nekoliko dana, ali je važno pratiti vizualne znakove pokvarenosti kako biste izbjegli konzumaciju pokvarene hrane.

Iako nam može biti teško baciti hranu, ponekad je to jedina ispravna opcija kako bismo izbjegli moguće zdravstvene probleme, piše Živim

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak