Znate li da neki dijelovi voćke koje odbacimo su zapravo jako hranjivi? Evo koji
Jeste li se ikada zapitali koliko voća bacite, a možda ne biste trebali? Neki dijelovi su itekako korisni za vaše zdravlje, a često završe u smeću. Evo popisa!
Vrh jagode
Mnogi ljudi ne jedu vrh jagode, no to, govore stručnjaci, nema nikakvog smisla. Jagode se trebaju jesti cijele. Osim ploda jagode, i njezin list obiluje brojnim vitaminima poput vitamina C i antioksidansa. Ako vam se ovakva ideja o jedenju cijele jagode čini ipak neprihvatljiva, dobro rješenje je da vrhove jagoda stavite u vodu i tako najzdravijem napitku na svijetu podarite osvježavajući okus ali i izgled.
Kora kivija
Nemojte suditi o kiviju po njegovu nevjerovatno dlakavom pokrivaču. Dlakava kora kivija djeluje kao obrambeni mehanizam koji sprječava insekte da slete na neravnu površinu ploda. Također pomaže u zadržavanju vlage i zaštiti voća od sunčeve svjetlosti. Ali iako je jasno da ove dlačice imaju evolucijsku prednost za zdravlje biljke, pitanje je dobivamo li mi doista išta od uklanjanja kore? Ukratko, odgovor je da pojedete i koru.
Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje
Kora kivija nedvojbeno je bogatija nutrijentima od samog voća. Konzumiranje kore s pulpom povećava sadržaj vlakana za 50 posto, folata za 32 posto, a vitamina E za 34 posto. Ujedno, u kori ima više antioksidansa, odnosno vitamina C i E, nego u mesu. Međutim, konzumiranje kore voća ili povrća nosi rizik od kontaminacije pesticidima. U tom smislu, svakako temeljito operite voće i povrće kako biste još više smanjili rizik od pesticida, prenosi Vaše zdravlje.
Jezgra jabuke
"Jedna jabuka na dan - tjera doktora iz kuće van!" U popularnoj izreci ima puno točnosti. Jezgra jabuke itekako je dobra za jelo, a prema istraživanjima, većina dobrih bakterija u jabuci se nalazi u njezinim sjemenkama.. "Pronađite recept i napravite vlastiti jabučni ocat", savjetuju u firmi Imperfect Foods. Treba vam jezgra jabuke, kašika šećera i deklorirana voda. Nakon nekoliko dana fermentacije, imate domaći napitak zdravlja koji se može koristiti na razne načine.
Kora lubenice
Ona je potpuno jestiva (ako je iz organskog uzgoja) i ima diuretski učinak, pomaže u snižavanju krvnog pritiska te pomaže bubrezima da pravilno vrše svoju funkciju. Brojne studije potvrdile su da je kora lubenice odličan izvor vitamina C, B6 i A te magnezija, cinka i kalija. Kora je također dom prirodne aminokiseline zvane L-citrulin. Pokazano je da ona pomaže u snižavanju krvnog tlaka kod odraslih osoba s hipertenzijom, kao i da povećava atletske performanse. Bubrezi je pretvaraju u aminokiselinu L-arginin i dušikov oksid. On pomaže u proširenju vena i arterija, omogućavajući tako bolji protok krvi prema srcu i mišićima, piše Jutarnji List.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.