Nutricionisti imaju novu zvijezdu među povrćem: Prednosti karfiola
Njegova blagotvorna svojstva su mnogobrojna, a ovo su samo neka od njih:
Mršavljenje
Karfiol je odlična zamjena za rižu, pa čak i za tjestenine.
Bori se protiv nadutosti i regulira stolicu
Zbog visokog sadržaja vlakana, karfiol vas dugo drži sitim, a pritom regulira stolicu i ubrzava je.
Antikancerogena svojstva
Svježe povrće dokazano smanjuje rizik od određenih vrsta raka, a u tome su se naročito dobro pokazale kupusnjače.
Karfiol je prava riznica antioksidanasa i nutrijenata koji podstiču izbacivanje toksina, a bogat je i glukozinolatom koji sadrži sumpor, jedan od glavnih nutrijenata u borbi protiv kancerogenih ćelija.
Zdravlje kostiju
Karfiol je prepun vitamina C, mangana i vitamina K koji u kombinaciji sa kalcijumom ojačavaju vaše kosti.
Zato se preporučuje da se unosi zajedno sa nekom drugom namirnicom bogatom kalcijumom, kao što su mliječni proizvodi i zeleno lisnato povrće.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.