Novo omiljeno jelo s krompirom: Pravi izbor za vikend gozbu
Tortice od krompira mogu biti i glavno jelo i prilog. Krompir sadrži veoma malo masti i ima samo 75 kalorija na 100g, što ga, pored hranljivosti, čini vrlo poželjnim u ishrani. U kalorijsku bombu pretvori se kada se jede sa masnim prelivima ili sosom, ili kada se priprema u velikoj količini ulja ili masti.
Krompire odulite što je tanje moguće, koristite ljuštilicu za krompir, jer se hranjljivi sastojci nalaze odmah ispod kore.
Od sastojaka će vam biti potrebno:
200 g sirovog krompira,
100 g kuhanog krompira,
vrhnje za kuhanje od 60 ml,
1 jaje,
so,
biber,
muškatni oraščić,
1 kašika fino narezanog povrća (mrkva, celer, prasa),
peršun
vlasac
Priprema:
Izrendati i ocijediti sirovi krompir, pritisnuti kuhani krompir. Pomiješati sav krompir, dodati jaje i vrhnje. Dobro sve pomiješati i začiniti solju, biberom i muškatni oraščićem. Na kraju, dodati sitno narezano povrće i bilje. Sipati smjesu u kalupe za pečenje. Peći oko 30 minuta na 150 stepeni. Ukrasiti začinskim biljem, piše noizz.rs.
I da, zemljana posuda definitivno je tajni sastojak za ukus i izgled!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.