Novi način za kuhanje graška: Ovako će biti puno ukusniji i slađi

0
Radiosarajevo.ba
Novi način za kuhanje graška: Ovako će biti puno ukusniji i slađi

Uskoro započinje sezona mladog graška, omiljenog proljetnog povrća kojeg svi rado pripremamo tokom cijele godine, a dok se ne pojavi u ponudi se pomažemo zamrznutim koji mora se priznati, ne zaostaje puno za svježim.

Ipak, svježe je svježe, naročito kad je mlado i tek ubrano. Teško se može mjeriti s domaćim proljetnim graškom skuhanim s ljubavlju. Ni jedno povrće nije tako slatko, a ponekad, nažalost, ni grašak nije tako sladak i fin kao što smo očekivali.

Kako ga vi pripremate? Vjerovatno kao i većina: Izdinstate malo luka, ubacite mrkvu izrezanu na kockice i sve pospete s brašnom, da se stvori zaprška, pa zalijete vodom. Možda ste praktičan tip pa ga samo ubacite u vrelu vodu? Nutricionisti bi vam na to imali par zamjerki, počevši od zaprške koja je teška za probavu, do kuhanja povrća u puno vode, jer se tako gube vrijedni hranjivi sastojci.

Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje

Kako biste bili sigurni da vas grašak, mladi ili zamrznuti, neće razočarati, ali i da će zadržati sve svoje nutrijente, isprobajte ovaj način pripreme.

Nije tradicionalan kao spomenuti, ali vrijedi ga isprobati jer garantuje dobar okus, lijepu dozu slatkoće i nema straha od gubitka vitamina i minerala.

Predstavljeni planovi za smanjenje upotrebe pesticida: Da li je opskrba hranom u opasnosti?

Otopite malo maslaca, dodajte grašak i poklopite pa pustite da se grašak kuha u vlastitoj tekućini. Kad je pustio vodu dodajte mu sasvim malo šećera, tek prstohvat - dva, učinit će veliku razliku. Na kraju posolite.

Ovako skuhan grašak možete pomiješati s rižom, dodati ga tjestenini ili ga poslužiti kao prilog uz meso i druga jela, piše Slobodnadalmacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak