Niste ljubitelj paradajza? Uključit ćete ga u svoju prehranu nakon što saznate koliko je zdrav

0
Radiosarajevo.ba
Niste ljubitelj paradajza? Uključit ćete ga u svoju prehranu nakon što saznate koliko je zdrav

Dodavanje paradajza u vašu prehranu može biti vrlo korisno za zdravlje.

Crven, sočan i prepun nutritivnih blagodati, paradajz je ne samo redovna namirnica u kuhinji, već i pravo blago za naše zdravlje. U ovom tekstu istražit ćemo širok spektar benefita koje nam pruža ovaj raznoliki plod.

Od jačanja imunog sistema do očuvanja zdravlja srca, paradajz je više od običnog sastojka u jelima – on je pravi saveznik na putu ka optimalnom zdravlju. Ako ste neko ko ga već uključuje u svoju prehranu, morate znati kakve nevjerojatne stvari čini vašem tijelu. 

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Bogat je antioksidansima

Paradajz je pun antioksidansa, uključujući likopen, koji pomaže neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu i može smanjiti rizik od hroničnih bolesti. To je posebno dobro tokom sezone zagađenja zraka.

Dobar je za srce

Visoki nivo kalija u paradajzu doprinosi zdravlju srca jer pomaže u regulaciji krvnog pritiska i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. To može smanjiti rizik od srčanog udara.

Ne morate ih bacati: Tri metode zamrzavanja paradajza za brze i ukusne obroke

Čini vašu kožu boljom

Paradajz sadrži vitamine A i C koji su neophodni za zdravlje kože. Ovi vitamini doprinose proizvodnji kolagena, potiču elastičnost kože i sprečavaju znakove starenja. Mnogi preporučuju čak i vanjsku upotrebu na koži.

Pomaže u prevenciji raka

Snažan antioksidans likopen u paradajzu povezan je s nižim rizikom od određenih vrsta raka, naročito raka prostate, kod muškaraca.

Dobar je za kosti

Paradajz je dobar izvor vitamina K i kalcija, podržava zdravlje i gustoću kostiju. Ove su hranjive tvari ključne za održavanje jakih i zdravih kostiju. Za ljude koji imaju bolove u zglobovima, ovo je sjajno za poboljšanje.

Dobar je za vaš vid

Visoki nivoi vitamina A i luteina u rparadajzu doprinose zdravlju očiju. Pomažu u sprečavanju degeneracije makule povezane sa starenjem i održavaju dobar vid. Dakle, ako imate loš vid, ovo je najbolje za vas.

Ima protuupalna svojstva

Paradajz sadrži različite spojeve s protuupalnim svojstvima, koji pomažu u smanjenju upale u tijelu, koja je povezana s raznim hroničnim bolestima.

Reguliše šećer u krvi

Sadržaj kroma u paradajzu pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, što ih čini korisnim dodatkom dijetama usmjerenim na prevenciju ili upravljanje dijabetesom. Dijabetičarima se preporučuje svakodnevna konzumacija paradajza.

Poboljšava probavu

Vlakna u paradajzu podupiru zdravlje probavnog sistema pospješujući redovno pražnjenje crijeva i sprečavajući zatvor. To može pridonijeti zdravom crijevnom mikrobiomu.

Pomaže u detoksikaciji

Paradajz ima visok sadržaj vode, što pridonosi hidrataciji. Osim toga, sadrži spojeve koji podržavaju funkciju jetre, pomažući u prirodnim procesima detoksikacije tijela.

Sadrži kompleks vitamina B

Paradajz sadrži esencijalne vitamine B poput niacina, riboflavina i B6, koji igraju ulogu u energetskom metabolizmu, zdravlju živčanog sistema i stvaranju crvenih krvnih stanica. Uključivanje paradajza u vašu prehranu može ponuditi niz zdravstvenih prednosti, podržavajući sve, od zdravlja srca do vitalnosti kože i više od toga, piše India Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak