Nevjerovatna historija paradajza: Kako je postao popularan sastojak u našim kuhinjama?
Paradajz je osnovna namirnica u mnogim kuhinjama širom svijeta.
Bilo da se koriste u salatama, umacima ili se jednostavno jedu sirovi, dodaju nalet okusa i boje svakom jelu. Ali jeste li se ikada zapitali odakle potječu paradajz i kako je postao tako popularan sastojak u našim kuhinjama?
Oni sigurno nisu bili široko prihvaćeni od samog početka. Zapravo, dugo vremena paradajz se smatrao otrovnim i uzgajao se samo zbog svoje ukrasne vrijednosti.
Teška saobraćajna nesreća u BiH: Poginuo pješak
Historija paradajza je fascinantna i obuhvata vijekove i kontinente. U galeriji otkrivamo nekoliko zanimljivosti o historiji paradajza.
Origin
Paradajz je porijeklom iz Južne Amerike i prvi su ga uzgajali Asteci u današnjem Meksiku.
Spanish Conquistadors
Kada su španski konkvistadori stigli u Južnu Ameriku u 16. vijeku, otkrili su paradajz i donijeli ga u Evropu.
Otrovno voće?
Međutim, Evropljani ga nisu dobro prihvatili, jer su vjerovali da je paradajz otrovan zbog sličnosti sa smrtonosnom biljkom velebilja.
Paradajz prihvaćen kao prehrambeni proizvod
Počevši od 18. vijeka, paradajz je postao široko prihvaćen kao prehrambeni proizvod u Evropi i na kraju je stigao do Sjeverne Amerike.
Nebrojene vrste
Danas je paradajz jedno od najčešće uzgajanih i najkonzumiranijih povrća na svijetu, s nebrojenim vrstama i upotrebama u kulinarstvu.
Osnovni sastojak
Paradajz je osnovni sastojak mnogih kuhinja širom svijeta. Od svježih salata do bogatih umaka za tjesteninu, paradajz dodaje dašak okusa i hranjivosti svakom jelu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.