Stručnjak otkrio tajnu: Kako uzgojiti velik i sočan paradajz?

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak otkrio tajnu: Kako uzgojiti velik i sočan paradajz?
Foto: Pixabay / Paradajz

Uzgoj vlastitih usjeva paradajza možda izgleda komplikovano, ali ovo povrće zapravo je lako uzgojiti iz sjemena. Uz to je uzgoj jako isplativ i  nekoliko biljaka će vam osigurati pune posude ukusne namirnice.

Paradajz je idealan za uzgoj u posudama na sunčanom mjestu i to: u vrtu, na balkonu i u stakleniku. Voćke se mogu sijati od kraja februara do sredine marta u plasteniku ili od kraja marta do početka aprila na otvorenom, a plodovi se ubiru od jula do septembra, a možda i kasnije ovisno o vremenskim uvjetima.

Za proizvodnju "najvećeg" i "najsočniji" paradajz kod kuće, stručnjak za paradajz Angharad James podijelio je "tajnu" uzgoja.

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

“Ne zaboravite gnojiti. Tajna uzgoja paradajza je u bogatom tlu – potreban vam je kompost bogat hranjivim materijama kako biste bili sigurni da će vaša biljka izrasti u veliki i sočan paradajz", rekao je.

Lišće i plodovi biljke paradajza troše mnogo hranjivih tvari, zato je bitno da svoje biljke hranite posebnim gnojivom.

James predlaže korištenje organske hrane za paradajz kako biste povećali prinos vaše biljke i proizveli više "ukusnih plodova".

"Najbolje je odabrati hranu za paradajz obogaćenu morskim algama koje biljkama osiguravaju dobru ravnotežu hranjivih tvari", savjetuje te dodaje da je pravilno zalijevanje biljke također važno jer zalijevanje lišća može uzrokovati bolest.

Zaljevanje paradajza
Foto: Pixabay: Zaljevanje paradajza

„Što se tiče zalijevanja, pokušajte ne smočiti lišće jer to može potaknuti širenje bolesti kao što je plamenjača, ali pazite i da se biljke paradajza ne osuše jer se tako povećava rizik od truleži na kraju cvata. Održavajte tlo stalno vlažnim, jer fluktuirajuće razine mogu zaustaviti rast i potaknuti bolesti, i uklonite bočne izdanke kako biste potaknuli pun rast", savjetuje James.

Ako imate ograničen prostor poput terase ili balkona, birajte paradajz koji raste okomito i daje puno usjeva.

Grmoliki paradajz je niži i širi te odgovara uzgoju u posudama i vrećama za uzgoj. Neke grmolike vrste se mogu uzgajati u visećim košarama. Lakše ih je uzgajati i potrebno ih je samo redovno zalijevati i hraniti kako bi bile zadovoljne.

Sjeme paradajza možete kupiti u vrtnim centrima ili online, ali morate provjeriti koju sortu kupujete, piše Jutarnji.

Da li nam prijeti nestašica hrane?

Da li nam prijeti nestašica hrane?

Neke popularne sorte sitnijih plodova uključuju: Crveni i žuti cherry, žuta kruškica, Kumato crna, crvena cocktail, Purple Russian, Paipai i Papeletto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije