Pet biljaka koje vas štite od zagađenja zraka u kući: Uništavaju toksine i ispuštaju dodatni kisik

0
Radiosarajevo.ba
Pet biljaka koje vas štite od zagađenja zraka u kući: Uništavaju toksine i ispuštaju dodatni kisik
Foto: Pexels / Sobne biljke

Na prelazu iz jeseni u zimu suočavamo se sa povećanim zagađenjem vazduha koje može nepovoljno uticati na zdravlje, piše Sensa.

Prvi znakovi zagađenaj vazduha jesu boja i miris. Kao najveći zagađivači ističu se štetni izdušni gasovi iz vozila, loženje u domovima, dok u kući kvalitet vazduha mogu ugroziti i upotreba sredstava za čišćenje punih hemikalija, dezodoransa, deterdženata do sprejeva za kosu, osvježivača vazduha, laka za namještaj i prašine...

Kako biste pročistili vazduh u svom domu možete primijeniti ljekovitu prirodu, odnosno oplemeniti svoj dom sobnim biljkama.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Devet predmeta koje ne biste trebali držati u kući jer donose nesreću (prema feng shuiju)

Devet predmeta koje ne biste trebali držati u kući jer donose nesreću (prema feng shuiju)

Aloe vera - Jednostavna za uzgoj, sočna biljka aloe vera ima brojne prednosti po zdravlje i ljepotu. Biljka koja voli sunce zahteva mnogo sunčeve svjetlosti i malo vode. Također, za sadnju vam nije potreban veliki prostor ili saksija. Mala saksija napunjena zemljom bit će dovoljna. Držite aloju pored prozora i iskoristite njene prednosti. Doprinosi kvalitetu vazduha upijajući formaldehid i višak ugljen-dioksida. Formaldehid je gasovito jedinjenje koje se mahom nalazi u laminatu, namještaju napravljenom od iverice i u izolacionim materijalima. Pored formaldehida upija i još jedan toksin, benzen, koji je našao svoju primenu u farbama, plastici, gumi.

Zeleni ljiljan (pauk biljka) - Ova predivna biljka brzo raste i širi se, a savršena je u borbi protiv ugljen monoksida, formaldehida, benzena koji dolazi iz deterdženata, boja, voska za namještaj, razrjeđivača i drugih stvari. Pošto hlorofitum ima debelo mesnato korjenje i zahtjeva dosta vode, treba stalno održavati ravnomernu vlagu u zemlji. Ne škodi mu ni neredovno zalivanje, jer korjenje ima sposobnost skladištenja vode i hrane. Ne zahtjeva direktnu sunčevu svjetlost, ali je važno i da je ne držite u previše tamnoj prostoriji.

Sanseverija (biljka zmija) - Uopšte nije zahtjevna, a poznata je i po nazivu "svekrvin jezik". Izuzetno je korisna za čišćenje vazduha u domu, jer filtrira formaldehide, trihloretilene, ksilene, toluene i benzen iz vazduha.Jedna od njenih najvećih prednosti jeste što "biljka zmija" apsorbuje ugljen-dioksid i oslobađa kisik noću.

Bambus palma - Bambusova palma je jedna od najboljih biljaka za filtriranje vazduha, uklanjanje formaldehida, trihloretilena, ksilena i toluena. Uz to, biljka čini lijepu sobnu biljku, koju treba držati blizu noćnog ormarića. Najbolja stvar u vezi sa ovom biljkom je to što joj nije potrebna voda redovno. NASA je ističe kao jednu od važnijih biljaka za kvalitetan i dobar vazduh u zatvorenom prostoru.

Dracena - Ova biljka je savršen spoj lijepog i korisnog, jer dom i ured osvježava svojim zelenim i dekorativnim listovima, a idealna je u borbi sa zagađivačima koji dolaze od boja, deterdženta, lakova i ulja. Biljka ne zahtjeva direktnu sunčevu svjetlost, a uz malo njege brzo se razvija i raste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije