Napadaju vas komarci? Posadite biljke koje će ih otjerati i iz doma i iz vrta

1
Radiosarajevo.ba
Napadaju vas komarci? Posadite biljke koje će ih otjerati i iz doma i iz vrta
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako volite provoditi večeri na otvorenome, u svome vrtu ili na balkonu, a da vam pri tome ne smeta zujanje oko ušiju ili još gore onaj nepodnošljiv svrbež nakon uboda komarca, donosimo listu biljaka koje možete zasaditi i čiji će ih miris otjerati.

Matičnjak je zbog svog mirisa odličan u borbi protiv komaraca i ostalih insekata, a ako vas je komarac već ugrizao, samo uberite list, iscijedite sok na bolno mjesto i ostavite da se osuši.

Ovo su biljke koje možete posaditi u vrtu, ali i u saksijama u vašem domu i koje će vam pomoći da uživate u ljetu bez ovih insekata.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

1. Citronela

Citronella je daleko najpopularnija biljka koja tjera komarce. Riječ je o vrsti trave koja ima intenzivan miris limuna koji će držati komarce i ostale insekte podalje.

2. Petunije

Petunija je poznata i kao 'prirodni pesticid' jer može otjerati lisne uši, krumpirove zlatice, šikare i bube. Petunije je vrlo lako uzgajati, a možete ih posaditi u zemlju ili držati u teglici.

3. Lavanda

Lavanda ima karakterističan miris koji odvraća komarce. Esencijalno ulje lavande jedno je od rijetkih koje možete nerazrijeđeno nanositi na kožu, tako da će vas zaštititi od komaraca gdje god da krenete.

4. Matičnjak

Ova biljka iz porodice mente ima bijele cvjetove i nježni miris limuna, a poznata je po svom opuštajućem djelovanju. Zbog svog je mirisa odlična i u borbi protiv komaraca i ostalih insekata, a ako vas je komarac već 'bocnuo', samo uberite list, iscijedite sok na bolno mjesto i ostavite da se osuši; svrab će nestati za nekoliko minuta.

5. Macina trava

Macina trava je zeljasta samonikla ljekovita biljka s mirisom mente, a sadrži sastojak nepetalakton koji istovremeno privlači mačke i odbija sve vrste insekata.

6. Bosiljak

Ulje aromatičnog bosiljka uništava larve komaraca, a vrlo je cijenjen i zbog svog antibakterijskog i umirujućeg djelovanja, te učinkovitog rješavanja problema vezanih za probavu, grčeve i razne bolove.

7. Ružmarin

Ako planirate roštiljati u vatru ubacite malo žalfije ili ružmarina. Miris zapaljenih biljaka djeluje umirujuće na sva vaša čula, a istovremeno drži komarce daleko od vas, piše Real Simple, prenosi 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije