Neurolozi otkrivaju 3 popularne namirnice koje najviše štete mozgu: Mogu povećati rizik od demencije

1
Radiosarajevo.ba
Neurolozi otkrivaju 3 popularne namirnice koje najviše štete mozgu: Mogu povećati rizik od demencije

Neurolozi upozoravaju na tri vrste hrane koje mogu ozbiljno uticati na zdravlje mozga i potencijalno biti povezane s razvojem demencije.

Iako istraživanja o vezi ishrane i demencije još uvijek nisu potpuno jednoznačna, široko je prihvaćeno da mediteranska ishrana može značajno doprinositi očuvanju zdravog načina života i dobroj funkciji mozga.

Alzheimer’s Society objašnjava: "Za većinu ljudi, pridržavanje mediteranske ishrane je dobar način da se osigura zdrava prehrana, što može biti važno za očuvanje dobrog funkcionalnog stanja mozga. Jedan od razloga zbog kojih je mediteranska ishrana korisna je što je bogata antioksidansima iz voća i povrća, koji mogu pomoći u zaštiti moždanih ćelija od oštećenja povezanih s Alzheimerovom bolešću. Istraživanja sugeriraju da to može biti korisno za očuvanje pamćenja i sposobnosti razmišljanja."

Novi virus se širi širom svijeta, stručnjaci upozoravaju: "Liječiti ga je teže nego gripu"

Jedno nedavno istraživanje pokazuje da pridržavanje mediteranske ishrane može smanjiti rizik od demencije za čak 23 posto.

Osim što se preporučuje konzumacija masne ribe, cjelovitih žitarica te voća i povrća, stručnjaci upozoravaju na hranu koju treba izbjegavati.

Gazirani napici

Neurolog dr. Shaheen Lakhan rekao je za HuffPost da zbog visokog sadržaja šećera gazirani sokovi mogu biti izuzetno štetni za mozak.

"Soda je jedna od najgorih namirnica za mozak zbog visokog udjela jednostavnih šećera, koji oštećuju krvne sudove koji snabdijevaju mozak. Vremenom, to uskraćuje mozak za gorivo koje mu je potrebno za normalno funkcionisanje, što može dovesti do ranog razvoja demencije i moždanih udara. Šećer takođe izaziva upalu mozga, razdražljivost, loše raspoloženje i probleme sa snom", objašnjava dr. Lakhan.

Margarin

Mnogi pretpostavljaju da je maslac najgori izbor, ali margarin sadrži trans masti koje povećavaju "loš" holesterol.

"Često čujemo da trans masti nisu dobre za srce i krvne sudove. Isto važi i za krvne sudove mozga", kaže dr. Shae Datta.

"Istraživanje objavljeno u časopisu Neurology pokazalo je da stariji ljudi s najvišim nivoom elaidinske kiseline (vrsta trans masti) u krvi imaju veći rizik od razvoja demencije. Bolje je koristiti maslinovo ulje ili pravi maslac."

Pomfrit 

Svi volimo povremeno uživati u pomfritu, ali hrana bogata mastima može oštetiti krvne sudove.

"Dijeta koja uključuje masnu hranu poput pomfrita može oštetiti krvne sudove koji snabdijevaju mozak i uzrokovati kognitivne smetnje. Takođe smanjuje integritet krvno-moždane barijere i dovodi do oštećenja hipokampusa, dijela mozga ključnog za učenje i pamćenje", objašnjava dr. Pedram Navab.

Stručnjaci stoga savjetuju izbjegavanje gaziranih sokova, margarina i masne hrane, dok je fokus na mediteranskoj ishrani, bogatoj voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i masnom ribom, najbolji način da očuvate zdravlje mozga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak