Dodajte ovo u čorbu kad neko ima prehladu: Trik naših starih koji i danas radi čuda

0
Radiosarajevo.ba
Dodajte ovo u čorbu kad neko ima prehladu: Trik naših starih koji i danas radi čuda
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Zima rijetko koga štedi, i tu su često curenje nosa, kašalj, temperatura i vječna dilema: sirup ili još jedan odlazak u apoteku. No, nekad je rješenje mnogo jednostavnije i krije se tamo gdje ga najmanje tražimo, u loncu s čorbom.

Postoji jedan stari trik, koji su generacije koristile prije nego što su sirupi postali svakodnevica, a danas je gotovo pa zaboravljen. Kad je neko prehlađen, dovoljno je u običnu pileću ili goveđu čorbu dodati dva jednostavna sastojka i organizam se brže oporavlja nego što mislite.

Ništa egzotično, ali ključ je u pravom trenutku i pravoj količini: Riječ je o bijelom luku i sirćetu

Božo Vrećo objavio dirljivu posvetu Safetu Zecu: 'Hvala što si izvidao moje rane, živ sam'

Božo Vrećo objavio dirljivu posvetu Safetu Zecu: 'Hvala što si izvidao moje rane, živ sam'

Sastojci (za oko 4 osobe):

  • 1,5 kg pilećeg mesa s kostima ili oko 500 g junećih kostiju
  • 2 mrkve
  • 1 korijen peršuna
  • manji komad celera
  • 2 cijele glavice bijelog luka (skine se samo vanjska kora)
  • 3 čehna bijelog luka (oguljena i lagano zgnječena)
  • 1 puna kašičica jabukovog ili vinskog sirćeta
  • so, biber, lovorov list
  • svježi peršun

Priprema

Meso i kosti stavite da se kuhaju na laganoj vatri oko sat i po, zajedno s povrćem i dvije cijele glavice bijelog luka.
Kad je čorba gotova, a meso mekano, izvadite meso i povrće iz lonca. Dok je čorba još vruća, dodajte zgnječena tri čehna bijelog luka i kašičicu sirćeta. Miješajte kratko, svega pola minute, i odmah sklonite sa šporeta, važno je da se više ne kuha. Vratite usitnjeno meso, po želi, dosolite po ukusu i pospite svježim peršunom.

Zašto ova čorba pomaže kod prehlade?

Bijeli luk oslobađa alicin tek kad se zgnječi i doda u toplu tečnost. Sirće stvara blago kiselu sredinu koja otežava razmnožavanje virusa i pomaže čišćenju disajnih puteva. A, topla, masna čorba hidrira organizam, otvara sinuse i daje tijelu energiju potrebnu za oporavak

Bonus savjeti: Kod jače začepljenosti nosa možete dodati prstohvat ljute paprike ili kašiku narendanog rena; djeci će čorba biti draža ako ubacite rezance ili knedlice.

Preporučuje se piti dvije do tri šolje dnevno dok simptomi ne popuste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije