Nešto drugačije: Prevrnuti kolač s jabukama i orasima

0
Radiosarajevo.ba
Nešto drugačije: Prevrnuti kolač s jabukama i orasima

Donosimo vam recept za jedan neobičan recept - kolač s karameliziranim jabukama i orasima.

Iako na prvu ne djeluje pretjerano privlačno, okusom će vas sigurno oduševiti!

Sastojci:

Nadjev s jabukama i orasima:

Dobri ljudi, telefon u ruke: Pokrenut apel za liječenje Raseme Oruč

8 većih jabuka (Zlatni delišes)
100 g + 50 g šećera
100 g sitno sjeckanih oraha

Biskvit:

4 jaja
200 g šećera
200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo

Priprema:

Jabuke operite, ogulite i izdubite im sredinu. Dno većeg kalupa bogato posipajte šećerom (100 g), tako da lijepo pokrije dno kalupa. Preko šećera posložite pripremljene jabuke. Ukoliko imate manje jabuke možda će vam trebati i više od 8 jabuka kako biste popunili cijeli kalup.

Orahe sitno nasjeckajte i pomiješajte sa šećerom (50 g). Tom mješavinom napunite izdubljene jabuke. Tako pripremljene jabuke pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C, dok malo ne omekšaju.

Pavlova: Nijedna torta se ne topi u ustima kao ova

Dok se jabuke peku, pripremite biskvit. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto mutite sa šećerom nekoliko minuta dok ne dobijete svijetlu, gustu smjesu.

Žutanjcima naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Smjesu nježno miješajte špatulom dok ne dobijete glatku smjsu bez grudica.

Omekšale jabuke prelijte pripremljenim biskvitom pa nastavite peći kolač dodatnih 25-30 minuta, dok se biskvit ne ispeče. Kada se kolač ohladi, oštrim nožem prođite uz rub kalupa pa kolač pažljivo preokrenite na tacnu za posluživanje, piše Slatki svijet.

Kolač prije posluživanja možete, ali i ne morate premazati tučenim slatkim vrhnjem!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak