Nemate ideju za ručak? Napravite paštu fažol, popularni italijanski specijalitet

6
Radiosarajevo.ba
Nemate ideju za ručak? Napravite paštu fažol, popularni italijanski specijalitet

Grah varivo više je od samo jednog recepta jer svaki recept priča je za sebe koja se temelji na grahu te raznolikom povrću, začinima, vege ali i mesnim kombinacijama.

Ali zato je jedna kombinacija posebna i neodoljiva - ona s tjesteninom.

Naravno, govorimo o grahu s tijestom. Klasik italijanske kuhinje ali i kuhinja drugih mediteranskih zemalja privlači okusom i teksturama a zanimljivo je kako se ove dvije namirnice dobro slažu ukoliko je ovo jednostavno jelo dobro skuhano.

Elegancija i podrška: Mirela Bećirović u centru pažnje na reviji mladih dizajnera

Za početak pripremite suhi grah, a ne onaj iz konzerve. Namočite ga pa skuhajte kako bi razvio najbolje od okusa. Kako bi to postigli u vodu za kuhanje je važno dodati povrće: luk, bijeli luk, korjenasto, temeljac, malo papričice, list lovora, začine te masnoće.

Ne zaboravite na sol, upravo ovaj dodatak doprinosi razvoju okusa.

Pašta fažol

Sastojci:

  • 500 g graha
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • komad celera
  • 5 čena bijelog luka
  • 2 lista lovora
  • maslinovo ulje
  • grančica svježeg ruzmarina ili kadulje
  • 350 g sitne tjestenine
  • 2 kašike paradajz pelata
  • sol
  • svježe mljeveni biber

Zapečeni grah za prste polizati: Isprobajte ovaj odlični recept!

Priprema:

  • Grah namočite preko noći. Prije kuhanja isperite i stavite kuhati s bijelim lukom, lukom, korjenastim povrćem, ruzmarinom. Poklopljeno kuhajte dok ne zavrije, smanjite vatru te ovisno o sorti graha kuhajte 45 do 90 minuta.
  • U pretis loncu kuhajte oko 25 minuta. Odvojite povrće, ocijedite grah ali sačuvajte vodu od kuhanja.
  • Polovinu graha miksajte u blenderu uz dodatak 4 šoljice vode od kuhanja. Izmiksano vratite u lonac s vodom od kuhanja te dodajte drugu polovicu kuhanog graha.
  • Kuhajte tjesteninu ali vrijeme kuhanja skratite za 3 minute. Ocijedite te dodajte u grah.

Promiješajte, prokuhajte te začinite po želji, piše Skuhaj.hr.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak