Nemate ideju za iftar? Napravite ukusnu musaku - sa šampinjonima
Musaka je praktično i zasitno jelo koje može nahraniti cijelu porodicu, a iako se u kod nas najčešće priprema od mljevenog mesa i krompira, postoji bezbroj verzija i recepata sa svim mogućim namirnicama.
Grci je pripremaju s bešamel umakom i patlidžanom, a verzije musake bez mesa jednako su sočne i gurmanske poput one s mesom.
Brzu musaku možete pripremiti u tavi koja je gotova duplo brže nego iz rerne.
Semir Halilović podnio ostavku na poziciju ambasadora BiH u Kataru: Poslao pismo Denisu Bećirović
Sastojci
- 1 kg krompira
- 500 g šampinjona
- 1 luk
- 2 čehne bijelog luka
- 1 crvena paprika
- 2 tikvice
- 200 ml pasirana paradajza
- 2 kaščice origana
- 1 kaščica bosiljka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 500 ml jogurta
- 2 kašile brašna
Priprema
U tavi zagrijte malo maslinovog ulja te popržite sitno nasjeckani luk. Kad omekša dodati bijeli luk. Zatim dodajte nasjeckanu papriku, šampinjone i tikvice te pržite dok povrće ne omekša. Posolite, popaprite, pospite origanom i bosiljkom, pa sve dobro promiješajte.
Ulijte umak od paradajza i ostavite na šporetu još 15 minuta. Jogurt umutite s brašnom i miješajte dok ne razbijete sve grudice. Ostavite sa strane.
Narežite krompir na kolutiće i rasporedite ga na dno posude za pečenje. Prelijte smjesom s povrćem. Na vrh posložite još jedan sloj krompira, a zatim preostalo povrće. Na kraju poredati još jedan sloj krompira i preliti jogurtom i brašnom.
Musaku pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 45-50 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.