Ne važi više poruka da se špinat ne smije podgrijavati

Radiosarajevo.ba
Zahvaljujući upornosti jednog studenta srušena je poluistina zbog koje su patili ljubitelji špinata

"U špinatu i ostalom zelenom povrću podgrijavanjem se stvaraju tvari koje mogu biti kancerogene"

Tako je glasilo ipozorenje Savjet Evropskog vijeća za informacije o hrani (EUFIC) da izbjegavamo podgrijavanje špinata konačno je odbačen, nakon velikih zalaganja jednog studenta iz Hong Konga.

EUFIC je svojevremeno upozoravao da  špinat i drugo tamnozeleno lisnato povrće tokom podgrijavanja razvija nitrozamine, potencijalne kancerogene i izazivače takozvanog sindroma plave bebe, do kog dolazi zbog nedostatka kiseonika u krvi. 

Nakon što je britanski Independent pisao o njihovom savjetu, članak je dospio do medija u Hong Kongu, a jedan student zabrinuo se zbog toga što je njegova majka iznenada prestala da podgrijava jela od povrća u strahu da će zbog njih oboljeti od raka. 

"Rekao sam joj da ne treba da obraća pažnju na takve članke. Do raka debelog crijeva dolazi baš zato što ljudi ne jedu povrće”, napisao je on u mejlu upućenom Independentu. 

“Nije mi vjerovala, kao ni ostali članovi porodice. Mislio sam da mnogi ljudi možda mijenjaju svoje navike zbog tog članka, zbog čega može doći do problema”. 

Albert je onda podnio "niz pritužbi" protiv hongkonškog lista, ali su oni odgovornost prebacivali na Independent. 

Ne dozvolivši da ga to omete u postizanju cilja, student se onda obratio britanskom listu, rekavši da je “šokiran” njihovim pisanjem i odbacivši sve dokaze protiv podgrijavanja  špinata kao “glupost”. 

Independent ga je onda uputio na sajt EUFIC

Većina ljudi bi u tom trenutku odustala, ali ne i Albert. On je Evropskom vijeću poslao detaljnu argumentaciju zajedno sa tabelarnim prikazom. 

Iz EUFIC-a su mu odgovorili da su uklonili tu preporuku i da “cijene njegovo vrijeme i komentare, koje će uzimati u obzir prilikom pripreme drugih članaka i preporuka na tu temu”. 

Priznaju da su na Albertovo insistiranje uklonili zastarjeli članak i objavljuju da “uz adekvatno skladištenje i prethodno hlađenje, podgrijavanje špinata nije opasno”. 

Prenosimo vam jedan odlomak iz pisma mladog Kineza koje je promijenilo stav Evropskog vijeća za informacije o hrani: 

“Nitrati u hrani mogu biti pretvoreni u nitrite u prisustvu nekih enzima i bakterija. Nitriti reaguju sa aminokiselinama i tako formiraju nitrozamin u određenim okolnostima, poput kiselog okruženja i visoke temperature. Tačno je da do takve reakcije teoretski može da dođe podgrijavanjem špinata.   Međutim, vaš članak generalizuje ovu pojavu i zaključuje da čitaoci treba da reaguju proaktivno. 

Da li možete da objavite izvor istraživačkih radova koji su testirali nivo nitrita/nitrozamina u ostacima hrane koji su proveli 24 sata u frižideru? Moj glavni argument je da pravi eksperimenti nisu ni izvođeni i da nema dovoljno dokaza da se ljudima preporučuje promjena načina života. Mnogi ljudi su podgrijavali ručkove na poslu. Treba da znate da se toksikologija ne bavi samo prisustvom ‘štetnih’ supstanci, nego i dozama! Slažem se da se nitrati mogu pretvoriti u nitrite u prisustvu određenih bakterija. Međutim, količina nitrita koja je prisutna u vrijeme varenja je ono na šta treba obratiti pažnju, a ne samo njihovo prisustvo u hrani".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak