Ne treba vam zaprška: Evo kako zgusnuti čorbe i variva bez grama brašna
Mnogi, kada žele zgusnuti čorbu ili varivo, rade zapršku, odnosno brašno miješaju s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće te to dodaju u jelo. Srećom, postoje zdravije opcije od tog, koje su i pune proteina.
Crvena leća se nameće kao odličan izbor. Riječ je o lagano probavljivoj mahunarki koja u 100 grama suhog ploda obuhvaća oko 330 kalorija te otprilike 24 grama bjelančevina biljnog porijekla.
Nije ju potrebno namakati satima prije termičke obrade, kao što je to slučaj sa slanutkom ili grahom, a da biste je skuhali, potrebno je tek 15-ak minuta.
Dokument koji je definisao sudbinu BiH: Gdje je originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma?
Šta trebate uraditi?
Isperite crvenu leću u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće te je dodajte u čorbu, varivo ili neki umak 15 do 20 minuta prije kraja kuhanja.
Tokom termičke obrade leća će “popiti” dobar dio tekućine u loncu te se raspasti i tako zgusnuti jelo koje pripremate.
Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuhane leće, uronite štapni mikser u lonac ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tekućinu, piše Zadovoljna.hr.
Sudoper je začepljen, voda sporo prolazi kroz odvod: Jedna namirnica je pravo rješenje
Koliko leće treba za zgušnjavanje jela?
Upotrijebite 100 grama suhe crvene leće na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili temeljca.
Količina leće će varirati ovisno o tome što sve stavljate u čorbu ili varivo i koliko želite da bude gusto.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.