Ovako ćete skuhati savršenu rižu: Neće biti kašasta i ljepljiva - ovo je najbolji omjer vode i zrna

1
Radiosarajevo.ba
Ovako ćete skuhati savršenu rižu: Neće biti kašasta i ljepljiva - ovo je najbolji omjer vode i zrna
Foto: Printscreen / YouTube / Riža

Svako ima drugačiju metodu kada je u pitanju kuhanje riže. Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i ljepljiva. Stručnjakinja za hranu, Anna Beheshti, otkrila je ispravan način kuhanja riže, te objasnila da metode mogu varirati ovisno o vrsti riže.

Naime, kako kaže, za savršenu kuhanu basmati rižu, najbolji je omjer vode i riže 2:1, dok je za jasmin rižu i rižu dugog zrna pravi omjer vode i riže 1,5:1.

Stručnjakinja tvrdi da, ako više volite čvršću teksturu, možete malo smanjiti vodu kako biste je prilagodili vlastitom ukusu. Neki stručnjaci predlažu ispiranje ili pranje zrna riže prije kuhanja.

Sindikat traži da se zabrani upotreba mobitela tokom nastave u školama u Sarajevu

Sindikat traži da se zabrani upotreba mobitela tokom nastave u školama u Sarajevu

"Pranje basmati riže u posudi vitalan je korak prije kuhanja, kojim se uklanja sav višak škroba, dajući vam više od odvojenih pahuljastih zrnaca, dok ističe njen prekrasan okus", objasnila je Anna.

No, mnoge zanima je li rižu najbolje kuhati na pari ili nakon kuhanja prokuhati i ocijediti višak vode iz riže, piše Večernji.hr.

Stručnjakinja tvrdi da biste rižu trebali staviti u vrelu i posoljenu vodu, a zatim kuhati u poklopljenom loncu, kako bi upila vodu, te da ju ne biste trebali miješati dok se kuha. Što se tiče vremena kuhanja riže, to može varirati ovisno o vrsti riže koju odaberete.

Ovako se pravi zaprška: Mnogi griješe, evo koliko je dugo treba kuhati

Ovako se pravi zaprška: Mnogi griješe, evo koliko je dugo treba kuhati

Bijelu basmati rižu kuhajte 10-12 minuta na jakoj vatri, rižu dugog zrna oko 15 minuta na jakoj vatri, smeđu rižu oko 25 minuta, basmati od cjelovitog zrna također oko 25 minuta, a jasmin rižu od 10-12 minuta.

Anna ima i savjet za slučaj da skuhate previše riže, pa ne znate što s njom. Prvo je trebate ohladiti što je brže moguće, a onda ju stavite u frižider.

Riža
Foto: Unsplash: Riža

No, ne biste je trebali tamo držati duže od dva dana prije podgrijavanja, i ne smije se podgrijavati više od jednom.

Također, kada podgrijavate, provjerite je li riža potpuno vruća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije