Napravite zimski kolač: Recept star decenijama za slasticu 'po starinski'
"Zimski kolač" naziv je slasticu koja se decenijama, pod sličnim imenima i različitim varijacijama, pravila na ovim prostorima - a vjerovatno i šire.
Klasični biskvit s notom voća vratit će vas i u sretne dane djetinjstva, a oni koji su ga pravili oduševljeni su te kažu da je "čudesno sočno i kremasto".
Mi smo pronašli recept, koji je korisnica Coolinarike objavila uz navode da je recept još iz 1900. godine, a neko se suglasio da je našao recept u staroj jugoslovenskoj 'kuharici' iz 70-ih godina prošlog stoljeća.
Pronađena tri tijela u Čačku: Monstruozni detalji dvostrukog ubistva i samoubistva porodice iz BiH
Sastojci:
Za donju koru:
- 150 g putera (razmekšanog)
- 80 g šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1 limun (samo izrendana kora)
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 250 g pšeničnog oštrog brašna
Za fil:
- 150 g grožđica suhe brusnice i suhe višnje po želji)
- 100 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećer
- 6 kašika mlijeka
Za preliv:
- 3 jaja
- 50 g šećera
- 50 g brašna
Priprema
Umutite puter, šećer, jaje, žumance i dodajte naribanu koru limuna. Zatim dodajte brašno i prašak sa pecivo i dobro umijesite. Uzmite zatim grožđice (po želji možete dodati i suhe brusnice i suhe višnje) i prelijte ih vrućim mlijekom; dodajte orahe i šećer. Na kraju pripremite i preliv - umutite jaja, šećer i brašno.
Podmažite pleh ili stavite masni papir te poredajte prvo tijesto, pa fil od oraha i groždja i potom preliv. Pecite u rerni prethodno ugrijanoj na 200 stepeni (180 ako je rerna na vrući zrak) nekih 25 minuta. Poslužite ohlađeno.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.