Napravite domaću supu po receptu naših starih - neka kuhinja zamiriše na djetinjstvo
Ne tako davno, pravilo je bilo da ručak počinje tanjirom vruće, domaće supe. Međutim, zbog današnjeg načina života i "brzine" kojom živimo, mnogi su se odvikli od ove superzdrave navike. Tanjir supe znači zdravlje, pospješuje probavu, daje hranljive sastojke našem organizmu i pomaže kod prehlade.
Prava domaća supa se po receptu naših starih pravi od starije živine ili goveđeg mesa, a ako možete da nađete šuplje goveđe kosti tim bolje. Za čorbe se, pak, uvijek bira mlado meso - piletina ili teletina.
Osim mesa, dobra supa se ne može zamisliti bez povrća kao što je mrkva, peršunov korijen, peršunov list, celer, a so i biber se stavljaju po ukusu naknadno.
Prognoza meteorologa iz Hrvatske: "U subotu snijeg, a tek ćete se iznenaditi šta stiže u nedjelju"
Zimi je pogodna za grijanje organizma te jača imunitet i pomaže u borbi protiv prehlade, dok je ljeti idealan vid rehidratacije jer predstavlja pravu malu infuziju elektrolita, u periodima obimnog znojenja. Supa je takođe idealna za dijete, pogotovo ako je napravljena bez dodataka brašna i pavlake. Ako je pravite od životinjskih kostiju, bit će bogata kolagenom i na taj način uticati na bolje stanje koštanozglobnog sistema, ali i kože u cijelosti.
Trikovi naših starih
Da bi supa imala jak ukus potrebno je da meso i zelen stavite u hladnu vodu da se kuhaju. Kad se sve stavi u lonac, potrebno je pojačati vatru dok proključa, a potom poklopiti i pustiti da se kuha najmanje dva sata. Još jedan od trikova naših baka koji daje posebnu aromu domaćoj supi je crni luk. Očišćenu glavicu prepolovite na pola i blago zapecite direktno na ringli. Tako zapečen luk dodate u šerpu.
Sastojci
- 400 gr. pilećeg mesa
- 1 kom većeg celera
- 3 mrkve
- Korijen peršuna
- 1 manji krompir
- 1 mala glavica luka
- nekoliko zrna bibera
- domaći rezanci ili knedle za supu
- malo soli i začini po volji
- malo sjeckanog lista celera ili peršuna
Priprema
Meso dobro oprati i staviti u veći lonac, dodati mrkvu, korijen peršuna i celer nasjeckane na kockice, cijeli krompir, luk (presječen na pola i zapečen direktno na ringli) i malo bibera u zrnu.
Sve to zaliti hladnom vodom (pun lonac i više ne dolijevati u toku kuhanja), i kuhati dva sata na laganoj vatri. Nakon toga, izvadite meso, krompir i luk i dodajte rezance ili knedle. U supu zatim dodamo i malo sjeckanog lista celera ili peršuna, začine i soli po ukusu. Supa nakon toga se kuha još 2-3 minuta.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.