Namirnice koje izazivaju nadutost

Radiosarajevo.ba
Namirnice koje izazivaju nadutost
Kada je riječ o problematičnom trbuhu i nadutosti, možemo brzo ukazati na poznate krivce poput pšenice ili mliječnih proizvoda – neki ljudi u potpunosti izbjegavaju takvu hranu.

Ipak, uklanjanje cijelih skupina hrane iz vaše prehrane liječnici ne savjetuju, osim ako se dijagnosticiraju specifična alergijska ili autoimuna stanja, poput celijakije. 

Otkrivamo prave neprijatelje crijeva. 

Jabuke

Naravno da je voće sastavni dio zdrave prehrane, ali liječnici kažu kako bi ljudi koji imaju problematična crijeva trebali jesti najviše tri jabuke dnevno. Neki ljudi su intolerantni na fruktozu, što znači da ne probavljaju dobro šećer iz voća.

Jabuke imaju osobito visoke razine voćnog šećera. Također sadrže šećere poznate kao fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli, koji se slabo apsorbiraju u tankom crijevu i tako fermentiraju, izazivajući simptome, objašnjava dr. Steven Mann.

Majoneza

Hormoni oslobođeni kao odgovor na visok sadržaj zasićenih masnoća u majonezi mogu dovesti do kašnjenja u pražnjenju želuca i kretanju hrane kroz crijeva, objašnjava dr. Mann. To može uzrokovati neugodan osjećaj nadutosti.

Mekinje

Ovo je paradoksalno, s obzirom na to da kažu kako je hrana bogata vlaknima, kao što su mekinje, dobra za crijeva. Onima koje muči nadutost, mekinje mogu pogoršati stanje, kaže dr. Mann. Stoga pokušajte zamijeniti jutarnju porciju žitnih žitarica za zobenu kašu. Dobar je i muesli, iako on može sadržavati puno voćnog šećera. 

Podgrijana tjestenina

Podgrijani ugljikohidrati, kao što su tjestenina i krumpir, sadrže ono što je poznato kao rezistentni škrob, koji je teži za probavljanje, kaže dr. Mann. To je zato što jednom kad je kuhana i ohlađena, tjestenina postaje otporna na normalne enzime u crijevima koji razbijaju ugljikohidrate – tako da ih crijeva tretiraju kao vlakna, što može pogoršati simptome nadutosti Podgrijana tjestenina može biti lošija od hladne tjestenine – istraživanje je pokazalo da škrob u hladnoj tjestenini postaje još otporniji kada se ponovno zagrije.

Kafa

Patite li od nadutosti, ne preporuča se piti više od dvije šalice kave na dan. Kofein može uzrokovati probleme jer stimulira stanice koje povećavaju pokretljivost probavnog trakta – tako da oslobađa kretanje crijeva i također može dovesti do osjećaja punine.

Veganska prehrana

Prehrana bez mesa i mliječnih proizvoda jača zdravlje jer vegani jedu puno povrća. Ali vegani s problematičnim crijevima trebali bi smanjiti unos graha i mahunarki te voće i povrće s visokim udjelom voćnog šećera. Najveći okidači nadutosti su: luk, češnjak, artičoke, gljive i cvjetača.

Alkohol

Alkoholna pića svakako pospješuju simptome nemirnih crijeva jer utječu na njihovu pokretljivost. Zbog piva možete imati mekšu stolicu. Pića s visokim koncentracijama alkohola, kao što su džin i votka, mogu odgoditi želučano pražnjenje, što može rezultirati boli ili nadimanjem.

Žvakaće gume

Žvakanje uzrokuje nadutost i podrigivanje jer se tako unosi dodatan zrak, koji potom putuje u crijeva.

Brza hrana

Osim dobrih bakterija, u našem tijelu žive i loše bakterije, koje uzrokuju upalne procese, koji potom stvaraju nadutost. Kemikalije poznate kao emulgatori (koji pomažu miješati sastojke zajedno u nekoj hrani) posebno su loši za to – ubijaju više korisnih bakterija i omogućavaju lošima da se razvijaju. Neka istraživanja sugeriraju da junk food može prepoloviti broj korisnih bakterija u crijevima u samo deset dana.

Gluten

Riječ je o proteinu koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Nekada se mislilo da gluten izaziva probleme samo kod osoba s celijakijom, ali stvar je ipak složenija od toga. Neki ljudi imaju iste simptome, ali negativan test na markere za bolest. Takvi pacijenti trebaju također izbjegavati gluten, piše Daily Mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak