Nakon iftara slijedi desert: Probajte domaće bajadere čiji će vas ukus očarati
Ako želite najmilije iznenaditi ukusnim desertom za iftar, isprobajte recept za domaću bajaderu.
Trebat će vam otprilike 40 minuta za pripremu, ali imajte na umu da se trebaju dobro ohladiti prije rezanja.
Uz pomoć oštrog tankog noža ih narežite na štanglice. Po želji ih pospite soli i na svaku dodajte pola prženog lješnika.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Sastojci:
- 250 g mljevenih keksa
- 250 g mljevenih lješnjaka
- 150 g šećera
- 180 g putera
- 150 ml vode
- 100 g čokolade (50 posto kakaa)
- 1 kaščica ekstrakta vanilije
Sastojci za čokoladnu glazuru:
- 200 g čokolade (50 posto kakaa)
- 50 g putera
- 3 kašike ulja
- prstohvat soli
Priprema:
Tostirajte lješnike pa ih sameljite. U većoj posudi ih pomiješajte s mljevenim keksima. Vodu i šećer stavite na vatru, pričekajte da se sav šećer otopi pa dodajte puter. Miješajte dok se u potpunosti ne otopi, a zatim ga maknite s vatre. Prelijte toplu smjesu preko keksa i lješnjaka te dobro promiješajte. Podijelite smjesu na dva dijela pa u jedan dio dodajte 100 g čokolade otopljene na pari. U četvrtasti dublji kalup, poput onog za brownieje, najprije rasporedite tamnu smjesu, a zatim smjesu bez čokolade. Pokrijte folijom i stavite u frižider.
Za to vrijeme na pari otopite čokoladu za glazuru, s puterom, uljem i prstohvatom soli. Prelijte glazuru, zagladite, vratite foliju i stavite u hladnjak na otprilike tri sata. Izvadite pet minuta prije rezanja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.