Najbrži uštipci po naninom receptu: Uz ovaj trik nikada neće biti masni
Uštipci su jedan od onih specijaliteta koji nas podsjećaju na domaći doručak i djetinjstvo. Iako sa godinama možda zaboravimo da ih pripremamo, ne smijemo zaboraviti koliko su jednostavni za napraviti i koliko malo vremena je potrebno za njihov nastanak.
Pripremili smo za vas recept koji će vas vratiti u djetinjstvo, na jutra kada vam je nana pravila one savršeno mekane uštipke.
Ovi "medaljoni" će vas ponovo oduševiti, iako su vam već dobro poznati. I, naravno, uz recept dolazi i mali trik koji će vam pomoći da uvijek dobijete uštipke bez suvišne masnoće.
Velika gužva na Bjelašnici: Posjetitelji uživaju u zimskim radostima na bh. ljepotici
Sastojci
- 1 jaje
- 250 ml jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- oko 500 g oštrog brašna
- ulje
Priprema
U posudu dodajte jogurt i jaje, zatim promiješajte. Dodajte prašak za pecivo i kašičicu soli u brašno koje ste prosejali nekoliko puta. Promiješajte dobro. Tako, prašak u kombinaciji sa brašnom ne upija dodatno ulje.
Postepeno dodajte brašno dok ne formirate čvrsto tijesto. Tijesto je zatim odmah spremno, ne mora da naraste. Razvijte tijesto, ne mora da bude mnogo debelo, pa ga onda isijecite na kvadratiće. Svaki od kvadratića pržite u zagrijanom ulju na srednjoj vatri. Dovoljno je da se prže dva do tri minuta sa obje strane. Kada ih izvadite u posudu stavite ubrus ili salvetu koja će dodatno upiti ulje.
To je to, prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.