Najbolji recept za bosanske gurabije - mirišu na djetinjstvo i kuhinje naših starih

0
Radiosarajevo.ba
Najbolji recept za bosanske gurabije - mirišu na djetinjstvo i kuhinje naših starih

Gurabija je slastica orijentalnog porijekla i za mnoge je povezana sa sjećanjima iz djetinjstva.

Djeca su ih, sjedeći u blizini šporeta, znala isčekivati. Nakon umakanja u domaće mlijeko, imala su dovoljno snage da po čitav dan skakuću oko kuće i pomažu starijima na njivi. One su se često spremale za putovanja. Uz kafu ili čaj su bile doručak, užina ili nešto slatko da se utoli glad.

Kocka šećera je simbolična za bosanske gurabije, jer je šećer nekad bio skup pa je predstavljala veliku čast. Osim toga se kocka koristila i za umakanje u kafu.

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 šolje šećera (šolje od 2 dcl)
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja millerama
  • 1 prašak za pecivo
  • brašno po potrebi
  • 1 vanillin šećer
  • šaka sjeckanih oraha
  • ribana korica jednog limuna

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, pa tome dodati milleram, zatim orahe i ribanu koricu limuna. Miješajte, pa dodaje i ulje te ne kraju brašno pomiješano s praško za pecivo (najbolje da prosijete zajedno).

Masa ne treba da bude pretvrda, a ni da se puno lijepi za ruke.

Recept dana: Znate li kako se pravi muhlama, čuveni turski doručak

Pleh od rerne premazati uljem a zatim posuti brašnom (ili staviti masni papir). Ruke namastiti uljem i uzimati masu u ruke i oblikovati ih u veće lopte a zatim ih spljoštiti i redati u pleh. U sredinu staviti po kocku šećera.

Peći u rerni prethodno ugrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak