Najbolje namirinice za smanjenje triglicerida
Trigliceridi su vrsta masti koja se prirodno nalazi u organizmu, ali povišen nivo triglicerida može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ishrana ima ključnu ulogu u proizvodnji triglicerida, a određena hrana može pomoći u njihovom snižavanju u krvi.
Povrće poput karfiola, kupusa, brokule, prokelja i kelja bogato je glukozinolatima i izotiocijanatima. Istraživanja su pokazale da ova jedinjenja smanjuju oksidativni stres i mogu smanjiti rizik od raka. Iako je potrebno više istraživanja na ljudima, životinjske istraživanje sugerišu da ova povrća mogu značajno smanjiti nivo triglicerida i poboljšati markere metaboličkog zdravlja.
Ova povrća imaju veliki potencijal za poboljšanje metabolizma masti u krvi i opšte zdravlje. Karfiol, s druge strane, bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, dok ima malo kalorija i ugljenih hidrata, što ga čini odličnim izborom za one koji žele smršati i poboljšati svoje zdravlje.
Potvrđena optužnica protiv Osmana Mehmedagića Osmice zbog lažiranja diplome
Tokom prazničnih dana, kada se često konzumira masna hrana, važno je znati da istraživanja pokazuju da redovna konzumacija karfiola može pomoći u smanjenju nivoa triglicerida u krvi. To je zbog visokog sadržaja vlakana u ovom povrću, koja usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i sprječavaju naglo povećanje nivoa šećera u krvi, čime se izbjegava oslobađanje većih količina triglicerida.
Dodatno, antioksidansi u karfiolu smanjuju upalu u tijelu i poboljšavaju zdravlje srca. Karfiol se može jesti sirov ili na razne načine pripreme, kao što su dinstanje, pečenje u rerni ili priprema u turšiji, piše Zadovoljna.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.