Najbolje ljetno osvježenje: Šta je boza i kako se priprema?
Boza, jedno od najpopularnijih pića, je fermentirani napitak porijeklom iz Turske, ali se pripremala i u zemljama kao što su Kazahstan, Kirgistan, Albanija, Bugarska, Makedonija, ali i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.
Fermentirani napici od žitnog brašna ili prosa prvi su se put pojavili tokom 9. i 8. stoljeća p.n.e. u vrijeme domaćih Anadolaca i Mezopotamije.
Tijekom 10. stoljeća piće je dobilo naziv 'boza' i postalo popularno među srednjoazijskim Turcima, a kasnije se proširilo na Kavkaz i Balkan. Pod Osmanskim Carstvom, gdje je sve što je vezano uz svijet kulinarstva cvjetalo, boza je također uživala u svojoj zlatnoj eri, piše Culture trip.
Strah od osvete: Porodice u Bijelom Polju pod strogom policijskom prismotrom
Danas se boza priprema alkoholnom mliječno-kiselinskom fermentacijom raznih žitarica. To mogu biti pšenica, ječam, kukuruz i griz.
Sadržaj šećera u ovom gustom napitku postiže se dodavanjem šećera, glukoze, a posljednjih godina i aspartama ili drugih zaslađivača. Žitarice se prvo kuhaju u vodi i zatim ulijevaju u tave kako bi se ohladile.
Jednom kad se prosije, smjesi se dodaju voda i šećer. Boza se poslužuje kašikom zbog guste konzistencije. Napitak se posipa s cimetom ili pečenim slanutkom.
Boza je zdrava jer sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 i B12, a sadrži puno korisnih bakterija. Preporučuje se piti sportašima, trudnicama i dojiljama, a poznata je po tome što smanjuje hormon stresa.
Sastojci
- 1/2 kg kukuruznog brašna
- 5 l vode
- 20 g kvasca
- 1/2 kg šećera (može i više)
Priprema
U veliki lonac ulijte 5 litara mlake vode te joj dodajte pola kilograma brašna. Umutite i ostavite da odstoji barem desetak sati, idealno je cijelu noć.
Nakon što je smjesa odstajala lonac treba staviti na laganu vatru i uz povremeno miješanje ostaviti da lagano krčka tri sata. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Rastopite 20 grama kvasca u malo mlake vodi i sve zajedno dodajte ohlađenoj smjesi brašna i vode. Sve dobro promiješati i ostaviti da odstoji još barem 10 sati.
Gustu smjesu još jednom dobro promiješajte i procijedite kroz gazu. Dodajte pola kilograma šećera i miješajte dok se ne rastopi a smjesa postane kompaktna.
Izlijte smjesu u boce i stavite u frižider. Boce ne zatvarajte čepom zbog stvaranja plinova tokom hlađenja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.