Nadmašite svakodnevne izazove: 15 malih trikova za bolju organizaciju i manje stresa

0
Radiosarajevo.ba
Nadmašite svakodnevne izazove: 15 malih trikova za bolju organizaciju i manje stresa

U današnjem užurbanom životu, često se čini kao da neprestano lutamo od jedne krize do druge, ili se suočavamo s beskonačnim popisima obaveza.

Ako se prepoznajete u ovoj situaciji, možda će vam sljedeći savjeti pomoći da unaprijedite organizaciju i smanjite stres.

1. Napravite kutiju za korespondenciju

Svi čestitarski kartoni, razglednice i koverte smjestite u jednu ladicu ili kutiju, zajedno sa žigovima. Ova mala promjena može vam pomoći da se osjećate organiziranije.

Prvi komentar Sergeja Barbareza nakon remija u Budimpešti: Sve je rekao u prve tri rečenice

2. Isključite prikaz vlastitog videa na video pozivima

Ako vas nervira gledanje vlastite slike tokom video poziva, isključite opciju prikaza sebe. Ne morate se neprekidno suočavati sa svojim lošim frizurama.

3. Koristite trostruki popis

Svaki dan napravite popis od tri stvari koje morate obaviti: jedan neugodan zadatak (npr. poslati pismo), jedan nelagodan (npr. ići na fitness), i jedan bolan (npr. prestati konzumirati šećer). Različiti nivoi nelagode mogu vam pomoći da se lakše nosite s obavezama.

4. Postanite osoba koja puni boce

Sposobnost da koristite prazne boce ili posude za punjenje proizvoda u prodavnicama za punjenje može vam pomoći da uštedite novac i smanjite otpad.

5. Pripremite se za šetnju s psom

Nabavite vrećice za izmet i otvorite ih prije nego krenete u šetnju, naročito zimi kada nosite rukavice.

6. Obavite samo jedan zadatak

Pokušajte da svaki dan obavite samo jedan poziv, pošaljete jedan e-mail ili ispunite jedan obrazac. Ovo će vam pomoći da ne budete preplavljeni administrativnim obavezama.

7. Ladica za putovanje 

Držanje adaptera, lokalnog novca, prozirnih plastičnih toaletnih vrećica i transportnih kartica na jednom mjestu čini pripremu za putovanje (gotovo) bezbolnom. Čitatelj Lee predlaže da uzmete produžni kabel s četiri ili pet utičnica umjesto više adaptera za utikače.

8. Koristite zajednički kalendar

Google Kalendar vam može pomoći da pratite raspored svih članova porodice i da se podsjetite na važne obaveze.

9. Štedite novac

Organizujte novac u kovertama za različite namjene kao što su praznici, rođendani i obiteljski izleti. Ovaj sistem može vam pomoći da se bolje pripremite za nadolazeće troškove.

10. Prestante multitaskirati

Mnoge studije pokazuju da multitasking nije efikasan. Planirajte dan tako da se fokusirate na jedan zadatak u isto vrijeme i obavijestite ljude oko vas da ne želite biti ometani.

11. Čuvajte torbe za kupovinu

Držite torbe za višekratnu upotrebu u autu, biciklu ili torbi kako biste uvijek imali pri ruci nešto za nošenje kupljenih stvari.

12. Imate poseban bankovni račun za plaćanje računa

Otvorite novi bankovni račun samo za plaćanje računa i prebacujte novac za pokrivanje mjesečnih obaveza. Sve što ostane na glavnom računu je vaše.

13. Organizujte čarape

Vješajte parove čarapa zajedno na sušilici kako biste lakše pronašli parove kad slažete rublje i vidjeli ako ima neka čarapa koja nedostaje.

14. Brzo odbijajte

Ako trebate odbiti neki zahtjev, učinite to odmah kako biste dali drugoj osobi dovoljno vremena da pronađe alternativu.

15. Planirajte obroke

Umjesto da očekujete inspiraciju pred otvorenim frižiderom u 18 sati, planirajte obroke unaprijed. Možete imati mjesečni plan obroka ili samo sedmični popis namirnica i jela koja planirate pripremiti.

Pokušajte implementirati ove jednostavne trikove u svoj svakodnevni život i primijetit ćete značajnu promjenu u organizaciji i smanjenju stresa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak