Znate li šta je "stonewalling"? Šta učiniti ako vam se ljubavni partner počne ovako ponašati

2
Radiosarajevo.ba
Znate li šta je "stonewalling"? Šta učiniti ako vam se ljubavni partner počne ovako ponašati
Foto: Pexels / Povišen ton niko ne voli

Da li ste čuli izraz "stonewalling"? 

Za ovo ponašanje kažu da je apsolutni ubica ljubavne veze. I, kao i puno toga, ima veze s komunikacijom...

"Stonewalling" opisuje ponašanje u kojem druga osoba tokom rasprave ili svađe "kreira zid" i odbija komunicirati. Ljudi u toj situaciji čak i fizički bježe od razgovora tako što se jednostavno okrenu. Dakle, oko sebe "sagrade zid" - otuda i naziv "stonewalling" - i odbijaju bilo kakvu interakciju.

Prvi komentar Sergeja Barbareza nakon remija u Budimpešti: Sve je rekao u prve tri rečenice

Prvi komentar Sergeja Barbareza nakon remija u Budimpešti: Sve je rekao u prve tri rečenice

A, šta se događa kada vaš partner koristi "stonewalling"? Ako naučite kako pravilno reagirati, to vam može pomoći da izgradite zdrav i čvrst odnos. Evo, prema stručnjacima, 13 učinkovitih načina za rješavanje ovog problema:

1. Neka vaš partner zna da vam je veza prioritet

Kada se vaš partner počne ovako ponašati, komunikacija može postati izazov. Međutim, tokom ovih vremena još je važnije dati svom bračnom partneru do znanja da vam je veza prioritet. To se može učiniti pokazivanjem strpljenja, razumijevanja i volje da se riješe problemi koji su doveli do odbijanja. Važno je uvjeriti ih u svoju predanost, naglašavajući svoju želju da riješite stvari. Ovo pomaže razbiti barijere i ponovo otvoriti linije komunikacije, pojačavajući važnost partnerstva.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

2. Iskreno komuniciranje

Ako vaš partner često prestaje pričati dok pokušavate razgovarati s njim, trebali biste probati različite metode komunikacije. Ako osjećaju preveliki pritisak i ne pokušavaju vas namjerno kontrolirati, recite mirno kako se osjećate, istaknite da i njih zaista slušate i čujete i pravite pauze kada je to potrebno.

3. Uspostavljanje granica

Postavljanje ograničenja može vam pomoći da se zaštitite kada imate posla s nekim ko na ovaj način prekida komunikaciju. Jasno navođenje ponašanja s kojim se možete ili ne možete nositi i definiranje onoga šta možete "trpjeti" može pomoći u stvaranju boljeg okruženja za razgovor. Na primjer, možete mirno prekinuti razgovor ako smatrate da druga osoba ne komunicira ili predložiti da razgovarate u neko drugo vrijeme.

4. Usredotočite se na brigu o sebi

Odnos sa sve većim stresom i napetostima može negativno utjecati na vaše psihičko i fizičko zdravlje. Ako osigurate malo vremena za sebe, to će vam dati mentalnu i fizičku energiju za rad na vašoj vezi. Briga o sebi uvijek bi trebala biti prioritet, bilo da se radi o vježbanju, izlascima s prijateljima, dobroj hrani, masaži ili čak drijemanju.

5. Shvatanje da će se nesuglasice dogoditi

Neslaganja su dio svake zdrave i funkcionalne veze. Važno je upamtiti da grube rasprave mogu biti normalne i zdrave, a nesuglasice se mogu riješiti pozitivno. Priznati to može potaknuti poštovanje i empatiju, potičući bolju komunikaciju u budućim nesuglasicama.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

6. Ostavite im malo prostora

Nemojte ih moliti, insistirati ili vršiti pritisak da razgovaraju. Prisiljavanje na razgovor moglo bi imati negativan učinak. Takve osobe čak postaju zatvorenije ako pokušate započeti razgovor ili isprovocirati svađu. Umjesto toga, dajte im vremena da obrade svoje osjećaje i misli. Svako se drugačije nosi sa sukobom; nekim ljudima treba više vremena nego drugima. Budite strpljivi i dopustite im da dođu vama kada budu spremni za razgovor. Ovaj će pristup pomoći u održavanju okruženja punog poštovanja i osigurati produktivnije razgovore.

7. Zakažite vrijeme za razgovor

Možete odlučiti kako prevladati ovu situaciju tako što ćete svom partneru dati do znanja da njegovo nereagiranje jasno daje do znanja da se treba "dekompresirati". To bi im moglo pomoći da pronađu određeni nivo sigurnosti. Ako vam neće pomoći odrediti određeni datum i vrijeme koji je za njih bolji za raspravu, zakažite je i dajte im do znanja da biste cijenili njihovu spremnost.

8. Komunikacija preko poruka

Reagiranje na "stonewalling" u pisanoj komunikaciji može biti teško, ali važno je imati strpljenja i razumijevanja. Započnite s priznavanjem njihovih osjećaja i izrazite svoje vlastite koristeći "ja" izjave kako biste izbjegli da zvučite optužujuće. Izbjegavajte ih bombardirati s više poruka ako ne odgovore odmah. Umjesto toga, dajte im malo prostora i vremena za obradu. Ključno je predložiti razgovor licem u lice kada je to moguće, jer tekstualne poruke ponekad mogu biti pogrešno protumačene i nemaju emocionalnu nijansu interakcije u stvarnom životu.

9. Pokušajte izbjeći upiranje prstom

Kad počnu svađe, lako je početi upirati prstom. Želite se osjećati kao da su vaši osjećaji potvrđeni, a korištenje fraza na "ti" za svaljivanje krivnje može postati uobičajeni dio svađe. Umjesto toga, priznajte vlastite greške. To uključuje izvinjenje za ono što ste pogriješili i govorenje partneru da pokušavate vidjeti stvari s njihove tačke gledišta. Budite otvoreni i iskreni u pogledu svojih osjećaja i briga, ali bez oštrih riječi i kritika. Na taj način stvarate siguran prostor za oboje da slobodno izrazite svoje emocije. To može pomoći u rješavanju problema i ojačati vaš odnos.

Svaki dan oko 8 razvoda u BiH
Foto: Pexels: Komunikacija je ključ svake veze

10. Ne pokušavajte promijeniti partnera

Kada odgovarate na "stonewalling", trebali biste pomoći svom partneru da shvati da vam želja nije da promijenite ko su, već pomoći da popravi ponašanje koje ne funkcionira u vezi. To je jedan od najboljih načina da se nosite s takvim partnerom, jer mu pomažete da shvati da šutnja nije prikladna ako poštujete jedno drugo.

11. Pokušajte oprostiti

Kakav tip osobe koristi "stonewalling"? Ponekad ćete biti vrlo ljuti jer vas partner opterećuje na neki način, ali u takvim prilikama trebate naučiti kako biti smireni shvatanjem načina na koji se vaš partner nosi s emocijama. Pomoglo bi ako ste primijetili da imaju poteškoća s pokazivanjem osjećaja ili rješavanjem rasprava. Ako znate da vaš partner često prekida komunikaciju na ovaj način, važno je toj situaciji pristupiti s razumijevanjem i opraštanjem, iako to nije jednostavno.

12. Razmotrite terapiju

Ponekad bi najbolje bilo potražiti pomoć stručnjaka kako biste popravili svoju vezu. Iako je to težak korak, nudi priliku da se otvoreno razgovara o svim problemima. Vaš partner možda nije siguran u vezi s tim, ali uvjerite ga da ćete biti uz njega na svakom koraku. Također im dajte do znanja da ste predani tome da učinite sve što je moguće kako biste riješili probleme.

13. Znajte kada otići

Iako postoji mnogo načina za rješavanje problema, ponekad je odlazak bolja opcija. Trebali biste razmisliti o odlasku kada situacija postane štetna i nepodnošljiva, posebno ako jedan partner postane neprijateljski ili nasilan. Vaša sigurnost i sigurnost drugih uvijek bi trebala biti na prvom mjestu.

Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

Zaključak

Konflikti u odnosima su prirodni, a način na koji se s njima postupa određuje nivo zrelosti odnosa. Važno je razumjeti da se neki problem mogu popraviti, ali zahtijeva da obje strane posjeduju određeno razumijevanje i empatiju. Gore navedeni su primjeri kako reagirati na "stonewalling" koji vam mogu pomoći u izgradnji snažne veze i održavanju vašeg mentalnog zdravlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije