Šta uraditi kada vam nestane struje? Ovo su najlakše metode da osigurate svjetlost

0
Radiosarajevo.ba
Šta uraditi kada vam nestane struje? Ovo su najlakše metode da osigurate svjetlost
Pixabay / Ilustracija

U situacijama kada bi nestalo struje, mnogi su znali upaliti džepnu svjetiljku, koristiti zalihu baterija ili bi jednostavno upalili svijeće.

Međutim postoje i neka druga praktična rješenja, samo treba razmišljati "izvan okvira".

WikiHow je predložio zabavne načine na koje možete napraviti vlastiti izvor svjetla i spriječiti kvarenje hrane u frižideru. Ovi trikovi mogu pomoći da riješite probleme u slučajevima prekida ili ograničenja isporuke električne energije, a ne zahtijevaju posebne alate ili puno rada.

Nihad Uk najavio rješenje jednog od glavnih problema u KS: Formirana je radna grupa

Nihad Uk najavio rješenje jednog od glavnih problema u KS: Formirana je radna grupa

Svjetiljka od plastične boce

Ovo je jednostavan, ali kreativan način za osvjetljavanje svakodnevnim predmetima. Trik podrazumijeva prozirnu plastičnu, pa čak i staklenu bocu s vodom i pretvara je u izvor svjetla pomoću telefonskog svjetla ili baterijske svjetiljke jer pojačava zrak svjetlosti koji emitira.

Da biste ga napravili, uzmite prozirnu bocu i napunite je vodom, ostavljajući centimetar prostora na vrhu. Ako želite duže zadržati vodu čistom, dodajte dvije kapi izbjeljivača da je dezinficirate. Stavite posudu s vodom točno na izvor svjetla, pazeći da je svjetlo u sredini. Voda će raspršiti svjetlost i stvoriti svjetleći lampion. Ovaj trik je dobar i za kampiranje.

Smrznuta voda u frižideru

Nestanak struje se povezuje sa strahom od kvarenja hrane. Sva hrana u zamrzivaču može se odmrznuti i pokvariti, isto kao i hrana u frižideru. Dobra je vijest da ćete očuvati namirnice ako stavite smrznute boce s vodom oko njih. Budući da se smrznute boce s vodom mogu koristiti više puta, one su bolje od jednokratnih pakiranja leda.

Dakle, potrebno je da nekoliko praznih plastičnih boca napunite vodom iz slavine, otprilike dvije trećine, obavezno ostavite prostor na vrhu kako bi se led mogao širiti bez oštećenja boce. Zavrnite čep i stavite ih u zamrzivač. Kad nestane struje, strateški rasporedite smrznute boce oko hrane u frižideru i zamrzivaču.

Svestrana aluminijska folija

Trik s aluminijskom folijom odličan je način da dobijete svjetlo u hitnim slučajevima. Može se koristiti za reflektiranje bilo kojeg drugog izvora svjetla, poput svijeća ili baterijskih lampi, samo je potrebno pažljivo oblikovati te je staviti iza izvora svjetla ili omotati oko njega, stvarajući reflektirajući okvir. Na taj način ćete osvijetliti veći prostor.

A ako vaša svjetiljka počne treperiti, također možete upotrijebiti mali kvadrat aluminijske folije kako biste je vratili u dobro stanje. Ako imate neispravan spoj između baterije i svjetiljke, savijajte komadić aluminijske folije dok ne postane dovoljno debeo da stane između baterije i spojnice. Nakon što ponovo sastavite bateriju, trebalo bi proizvesti svjetlo.

Uljna lampa u tegli

Neki predmeti i sastojci u domu dovoljni su za pravljenje uljne lampe koja daje stabilan izvor svjetlosti. Potrebno je samo biljno ulje, tegla, žica i pamučni fitilj ili, u nedostatku fitilja, pamučni konop ili pamučna vezica. Prvo oblikujte žicu kako bi držala fitilj, a zatim trećinu tegle ispunite uljem. Pustite fitilj na nekoliko minuta da upije ulje te zapalite.

Otvoreni plamen se ne smije ostaviti bez nadzora, a ovakva lampa nije preporučljiva u domaćinstvima s malom djecom. Na internetu postoji sličan način pravljenja uljane svijeće, koja bi mogla biti dobra alternativa. Za nju je potrebna tegla s poklopcem, koji treba probušiti kako bi se provukao fitilj. Teglu možete napuniti gotovo do vrha, a zahvaljujući poklopcu manja je vjerovatnost da će se ulje izliti, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije