Male tajne velikih majstora: Način na koji režete luk puno otkriva o kvaliteti jela koje radite
Kako režete luk nakon što ga prepolovite? Mislite li da je svejedno ili vjerujete da za to postoji samo jedan mogući način, u krivu ste. Itekako ima veze, a odluka ovisi o jelu u kojem ćete luk koristiti.
Kako bismo olakšali objašnjavanje, pokazat ćemo vam video koji je na svom profilu objavio popularni food fotograf i stilist za hranu sa skoro 60 hiljada pratitelja, Michael Chao.
Prema Chau, poznatom po svojim edukativnim savjetima i trikovima za što uspješniju pripremu hrane, način na koji želite da se vam se luk skuha ima puno veze s time kako ćete ga narezati.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
[instagram]https://www.instagram.com/reel/CqMo30sJS2E/[/instagram]
Ako želite komadiće koji zadržavaju svoj oblik i teksturu ili one koji se stapaju jelom dajući mu maksimum okusa, sve ovisi o smjeru u kojem režete luk.
Chaovo objašnjenje je jednostavno. Nakon što prerežete luk na pola, ugledat ćete slojeve koji se protežu od korijena prema vrhu.
Šta se može desiti ako slažete mokro suđe u kuhinju? Evo šta kažu stručnjaci
Rezanjem luka u skladu s tim slojevima nećete ih jako oštetiti pa će luk, dok se kuha, ispustiti manje tekućine i zadržati više teksture, što vam je cilj ako luk želite dodati jelima poput salate od krompira i restanog krumpira ili ga, ipak, želite ukiseliti.
Međutim, kada režete poprečno, omogućujete da iz luka iscuri više vode, što znači da će se brže skuhati i lakše sjediniti s jelom u koje ste ga ubacili pa ćete ga na ovaj način rezati kad ga koristite u varivima, gulašu i sličnim jelima, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.