Mirisne domaće krofne: Uz ovaj recept bit će mekane i prozračne
Mirisne domaće krofne, mekane i prozračne baš kakve trebaju biti, nije teško pripremiti.
Slijedite upute i nećete pogriješiti. Sigurni smo da će se svidjeti svima koji ih probaju. Isprobajte ovaj recept i uživajte u slatkim zalogajima.
Sastojci
- 550 ml mlakog mlijeka
- 3 vrećice suhog kvasca
- 4 kašike šećera
- 1 kg brašna
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
- 1 kašika ruma
- 1 l ulja
- šećer u prahu
- korica limuna i narandže po želji
Priprema
U 100 ml mlakog mlijeka dodajte dva kvasca, malu kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostavite 10 minuta da nadođe.
Poznati bh. ilustrator oduševio objavom nakon pobjede Bosne i Hercegovine nad Hrvatskom
U drugoj posudi pomiješajte 1 kg brašna, 2 žumanceta i jedno cijelo jaje, 3 kašike šećera, prašak za pecivo, malo soli, žlicu ruma, 100 ml ulja i 450 ml mlakog mlijeka.
Po želji dodajte ribanu koricu limuna i narandže. Na kraju dodajte kvasac i sve sjedinite.
Tijesto ostavite na toplom mjestu dok se ne udvostruči. Razvaljajte ga na 1 cm debljine.
Čašom ili šoljicom režite krugove, stavljajte ih na pobrašnjenu krpu i ostavite da se dižu oko 30 minuta.
Popularna čokoladna torta bez koje su bile nezamislive sve posebne prilike, a pravi se bez brašna
U loncu zagrijte 800 ml ulja. Stavite lagano krofne u ulje na obrnutu stranu od one na kojoj su ležale.
Poklopite lonac i pecite ih otprilike minutu. Otklopite, okrenite i pecite minutu. Izvadite krofne na kuhinjski papir da upiju višak masnoće te ih pospite šećerom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.