Voće s okusom čokolade: Oduševljava nepce, a sadrži četiri puta više vitamina C od narandže
Plodovi crne sapote su okrugli i poprimaju svijetlozelenu boju koja nakon zrelosti potamni i posmeđi. Jedu se kad su jako mekani.
Bogati su vitaminom C, a sadrže ga četiri puta više od obične narandže i imaju malo masti. Oni osiguravaju važne mineralne soli kao što su kalcij i fosfor.
Ovo voće je bogato mineralima poput željeza, bakra, kalija, kalcija i fosfora, vitaminima uključujući A, B1, B2, B3 i C, dragocjenim aminokiselinama i snažnim antioksidansima.
Objavljen snimak "dječije igre" u Sarajevu, komentari: "Manje pucalo u ratu"
Ovi elementi daju crnoj sapoti niz zdravstvenih dobrobiti, uključujući podršku probavi zahvaljujući vlaknima koja poboljšavaju pokretljivost crijeva, jačanje imunog sistema zahvaljujući vitaminu C, borbu protiv slobodnih radikala i vrijednost u dijeti za mršavljenje zahvaljujući maloj količini kalorija i masti.
Nadalje, prisutnost vitamina A pomaže u poboljšanju vida i održavanju kože zdravom i blistavom. Uprkos svom bogatom i obavijajućem okusu, crna sapota iznenađuje svojim umjerenim sadržajem kalorija, koji iznosi samo 45 kalorija na svakih 100 grama voća.
To je čini ukusnim, ali laganim izborom za one koji žele uživati u okusu poput čokolade bez pretjerivanja u unosu kalorija.
Ovo voće može poboljšati vaše raspoloženje: Ovako ga možete uključiti u prehranu
Skladno se slaže s raznim drugim ukusnim sastojcima, uključujući vaniliju, rum, vrhnje, kafu i začine poput cimeta i muškatnog oraščića.
U Meksiku je uobičajeno pripremati desertni napitak miješanjem pulpe voća s vinom, cimetom i šećerom, čime se stvara neodoljiva mješavina okusa i mirisa, piše Novi list.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.