Miris tradicije koji okuplja cijelu porodicu: Donosimo recept za bosanski lonac

3
Radiosarajevo.ba
Miris tradicije koji okuplja cijelu porodicu: Donosimo recept za bosanski lonac

Bosanski lonac je tradicionalno jelo koje se priprema s ljubavlju i pažnjom, a gotovo svi ga vole jesti.

Ova bogata i hranjiva kombinacija mesa i povrća oduševljava svojim okusima i mirisima, vraćajući nas u djetinjstvo i tople porodične obroke.

Savršen za zajedničke ručkove, bosanski lonac se lako priprema i idealan je za svaku prigodu. U nastavku donosimo recept koji će vas naučiti kako napraviti ovaj neodoljiv specijalitet i zasigurno obradovati vašu porodicu.

Objavljen snimak "dječije igre" u Sarajevu, komentari: "Manje pucalo u ratu"

Sastojci

  • 500g goveđeg mesa (narezanog na kocke)
  • 3-4 krompira (oguljenih i narezanih na kolutove)
  • 2-3 mrkve (oguljene i narezane na kolutove)
  • 1-2 glavice luka (nasjeckane)
  • 2-3 paprike (narezane na kolutove)
  • 2 paradajza (narezana na kolutove)
  • 1-2 čehna bijelog luka (nasjeckana)
  • lovorov list
  • 1-2 kašičice soli
  • 1-2 kašičice bibera
  • 1-2 kašičice crvene paprike
  • ulje
  • voda

Priprema 

Zagrijte rernu na 180°C. U velikoj posudi, na srednje jakoj vatri, zagrijte malo ulja. Dodajte nasjeckani crveni i bijeli luk, te pržite dok luk ne postane proziran.

Ubacite komade mesa i pržite ih dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Zatim dodajte narezane mrkve, paprike i paradajz. Sve dobro promiješajte i kuhajte nekoliko minuta.

Nakon toga, dodajte narezani krompir i lovorov list, te začinite solju, biberom i crvenom paprikom po želji. Ponovo promiješajte.

Prebacite smjesu u dublji lonac ili posudu za pečenje. Dodajte dovoljno vode da prekrije sve sastojke.

Pokrijte lonac ili posudu i stavite u prethodno zagrijanu rernu. Pecite otprilike 2 sata, ili dok meso ne omekša, a krompir bude kuhan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak