Mesna pita s pire krompirom: Idealan recept za vikend ručak
Ova pita s nadjevom od mljevene junetine i pire krompira savršen je prijedlog za ručak. Po želji u mesni nadjev dodajte mrkvu, papriku ili grašak.
Za pripremu vam treba pola sata, a ovo su sastojci:
Za mesno punjenje potrebno vam je 50 ml maslinovog ulja,1 glavica luka sitno nasjeckanog, 650 g mljevene junetine, 2 kašike koncentrata paradajza, 1 kašika oštrog brašna, 150 ml crnog vina (po želji), 1 mala kašika sušenog timijana, 400 ml goveđeg temeljca, sol i biber po potrebi.
Sindikat radnika trgovine BiH tvrdi: Tržni centar u bh. gradu radi uprkos neradnoj nedjelji
Priprema:
Pržite luk. Zagrijte polovicu ulja u velikoj tavi. Dodajte luk i pržite ga dok ne omekša, oko 5 minuta.
Na luk ubacite mljeveno meso i pržite ga dok ne porumeni. Umiješajte koncentrat paradajza i kuhajte 1 minutu. Dodajte brašno i timijan te kuhajte još minutu. Ulijte crno vino te drvenom kuhačom ostružite sve karamelizirane komadiće.
Začinite po ukusu. Ulijte temeljac i kuhajte 45 minuta ili dok mljeveno meso ne omekša i smjesa se zgusne.
Tri recepta za najbolji vikend doručak: Pripremite omiljeni obrok na različite načine
Dok se meso pirja stavite krompir u lonac s posoljenom vodom i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte 12–15 minuta ili dok ne omekša. Ocijedite i vratite krumpir u lonac.
Dobro ga zgnječite, pa dodajte maslac i mlijeko. Promiješajte kako bi dobili glatki pire. Začinite po želji sa soli i biberom.
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Pečeni nadjev s mesom rasporedite po dnu keramičke posude za pečenje. Na meso rasporedite pire od krumpira i poravnajte površinu. Stavite u rernu na 10 minuta ili dok ne porumeni.
Poslužite odmah uz salatu po izboru.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.