Ljekari pojasnili: Ovo su najčešće greške koje pravimo kada smo prehlađeni

0
Radiosarajevo.ba

Zima je vrijeme kada najviše građana obolijeva od gripe i kada prehlada napada ljude s oslabljenim imunitetom, što svima nama može donijeti brojne neugodnosti. Zbog toga otorinolaringolozi otkrivaju najveće pogreške koje radimo, a koje usporavaju oporavak našeg tijela nakon prehlade i gripe.

Oko 95 posto upala grla uzrokuju virusi, pa nema svrhe uzimati antibiotike. Virusi uzrokuju i neugodne simptome poput crvnog i otečenog grla, a ako se pojavi žuta sluz ili bijele naslage, odnosno tačkice, vjerovatno je riječ o bakterijskoj infenciji.

Virus će pogoditi cijeli respiratorni sistem i dišne puteve, a ne samo grlo. U oba slučaja potrebno je voditi računa o hidrataciji tijela i izbjegavati alkoholna pića, ali i kafu koja uzrokuje dihdraciju.

Zuhrić: 'Premijer Nihad Uk kaže da će skidati asfalt na proljeće, i stavljati novi opet'

Korištenje slane vode pomaže kod upaljenog grla, a možete je pripremiti tako da dvije kašike soli stavite u pola litra vode i čuvate je u frižideru, jer hladne tvari djeluju umirujuće. Za brzo uklanjanje boli u grlu dobro je koristiti i anestetik u spreju, a ako imate glavobolju ili temperaturu, najbolji pomagač u tom slučaju bit će paracetamol.

Ako vas grlo boli trebali biste se suzdržati i od govora, ali i konzumiranja cigareta. Djeca mogu dehidrirati vrlo brzo, a ako visoka temperatura potraje duže od 24 sata potrebno je odvesti ih ljekaru.

6 vrsta hrane i pića koje pogoršavaju prehladu:

1. Kupovni voćni sokovi

Foto: Pexels: Ilustracija / Prehlada i gripa

Iscijeđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji je bolesnom tijelu prijeko potrebni, no to ne vrijedi i za kupovne sokove. Naime takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne stanice i 'krade' vitamine iz tijela te samim time oslabljuje imunitet.

2. Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za tijelo oslabljeno virozom. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teško probavljive te mogu značajno poremetiti probavni sustav organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

3. Kafa

Kada smo bolesni trebali bi pojačati unos tekućine. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka djeluje kao vrlo snažan diuretik što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu iritirati već bolešću oštećenu sluznicu što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu skupinu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno naranča te paradajz u svim oblicima. Citruse radije iscijedite i promiješajte s toplim napitkom i medom.

Foto: Pexels: Ako djeca imaju visoku temperaturu dulje od 24h trebaju ići ljekaru

5. Alkohol

Baš poput kafe, alkohol 'tjera' tekućinu iz tijela te samim time može uzrokovati dehidraciju, a miješanje alkohola i nekih lijekova može smanjiti njihovo djelovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamijenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

6. Mliječni proizvodi

Iako mliječni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno pojačati kašalj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak