Lako uzgojive začinske biljke koje čine čuda za vaše zdravlje, a jedna se posebno ističe

0
Radiosarajevo.ba
Lako uzgojive začinske biljke koje čine čuda za vaše zdravlje, a jedna se posebno ističe

Upotreba začinskog bilja u kulinarstvu ne samo da pridonosi okusu, boji i mirisu jela, već i ima povoljan utjecaj na zdravlje. Osim što obogaćuju jelovnik, začinske biljke potiču apsorpciju nutrijenata, snižavaju krvni pritisak, reguliraju razinu holesterola, smanjuju upalne procese i jačaju imunološki sistem.

Peršin, kadulja, lovor i ljuta paprika su neke od najkorisnijih začinskih biljaka koje se lako mogu uzgajati.

Evo kako ove biljke mogu pridonijeti vašem zdravlju:

Peršin

  • Bogat vitaminom C i željezom.
  • Pomaže u smanjenju nadutosti i jača imunološki sistem.
  • Čaj od peršina koristan je za smirivanje prehlada i infekcija mokraćnog trakta.

Kadulja

  • Posjeduje antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.
  • Koristi se kod upala, bolesti usne šupljine, grla, kašlja i bronhitisa.
  • Može pomoći uravnotežavanju hormona kod žena.

Lovor

  • Poznat po ljekovitim svojstvima.
  • Koristi se za pripremu sirupa koji potiče iskašljavanje kod grlobolje.
  • Često se koristi kao začin u kulinarstvu.

Ljuta paprika

  • Bogata mineralima i vitaminima, posebice vitaminom C.
  • Sadrži kapsaicin, tvar s ljekovitim učincima.
  • Pomaže u liječenju upalnih procesa, podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema, potiče mršavljenje i sprječava čir na želucu.

Ove začinske biljke mogu se lako integrirati u svakodnevnu prehranu, pružajući ne samo gastronomski užitak već i potporu vašem općem zdravlju, piše Klik.

Poznati bh. ilustrator oduševio objavom nakon pobjede Bosne i Hercegovine nad Hrvatskom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak